Ghid de călătorie pentru românii care vor să meargă în Brazilia

  • 04 August 2016 13:12
Ghid de călătorie pentru românii care vor să meargă în Brazilia

Potrivit Ghidului de călătorie special realizat de Ministerul de Externe pentru românii care vor să meargă în Brazilia, nivelul de alertă teroristă nu este unul ridicat, mai periculoasă fiind infracționalitatea locală.Temerile privind acte de terorism marchează și Jocurile Olimpice de la Rio.Deja autoritățile locale au anunțat recent că au arestat câțiva brazilieni…

Potrivit Ghidului de călătorie special realizat de Ministerul de Externe pentru românii care vor să meargă în Brazilia, nivelul de alertă teroristă nu este unul ridicat, mai periculoasă fiind infracționalitatea locală.

Temerile privind acte de terorism marchează și Jocurile Olimpice de la Rio.

Deja autoritățile locale au anunțat recent că au arestat câțiva brazilieni suspectați că ar fi simpatizanți ai organizației teroriste Daesh, așa-zisul Stat Islamic.

Evident, securitatea este preocuparea principală în aceste condiții.

În Ghidul de călătorie pentru Jocurile Olimpice, Ministerul român de Externe precizează că terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Brazilia nu poate fi exclusă din fața acestei amenințări.

Dar ministerul menționează că, deși pe teritoriul brazilian operează o serie de rețele teroriste, riscul unor atacuri teroriste interne este scăzut. Însă, potrivit Ministerului român de Externe, principalul factor de risc în Brazilia este nivelul criminalității. Tipurile de infracțiuni frecvente sunt furturile, înșelăciunile, tâlhăriile, traficul de ființe umane, traficul de droguri, iar turiștii sunt în mod special predispuși să le cadă victime.

În plus, armele de foc sunt utilizate frecvent în luptele dintre forțele de ordine și infractori, iar polițiștii sunt deseori ținta unor atacuri. Ministerul român de Externe atrage atenția că traficul de droguri este pedepsit în Brazilia cu privarea de libertate, iar forțele de ordine locale și poliția din aeroporturi sunt specializate în depistarea traficanților.

De aceea, Ghidul de călătorie sugerează ca turiștii români să nu-și lase nesupravegheate bagajele și să evite să ia bagaje care nu le aparțin ori cadouri de la persoane necunoscute și care ar putea conține, de fapt, droguri, ca de exemplu statuete, obiecte electronice și electrocasnice, cutii sau pachete.

Alți factori de risc la Jocurile Olimpice de la Rio sunt diverse boli și mai ales virusul Zika.

De aceea Ministerul român de Externe recomandă cu insistență ca turiștii români să aibă asigurare de călătorie medicală și de viață, dar și să se vaccineze împotriva febrei galbene și malariei.

De asemenea, este util ca turiștii să aibă un stoc suficient de medicamente dacă urmează un tratament, pentru că în Brazilia este dificilă achiziționarea medicamentelor fără prescripție medicală.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății a declarat existența unei epidemii de febră dengue hemoragică în toată Brazilia.

Simptomele sunt febră, dureri ale corpului, în principal ale articulațiilor, dureri de cap, pot apărea pete roșii pe corp și în unele cazuri hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor.

Febra dengue se transmite exclusiv prin înțepătură de țânțar, nefiind în cele mai multe cazuri mortală. Pentru românii care se află sau vor să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika se recomandă măsuri de protecție împotriva înțepăturii țânțarilor, atât în interior, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi, și anume haine deschise la culoare, pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, șapcă sau pălărie, pantofi închiși și creme sau spray-uri protectoare.

Simptomele care arată o posibilă infecție cu virus Zika sunt pete roșii pe tot corpul, mâncărimi, febră, stări de amețeală, care se manifestă în interval de trei săptămâni. În ce privește condițiile de intrare și ședere în Brazilia, cetățenii români nu au nevoie de vize de intrare, iar perioada legală de ședere este de 90 de zile.

Nu este nevoie nici de viză de tranzit. În mod special pentru Jocurile Olimpice, la sosirea în Brazilia toți pasagerii sunt amprentați când ies din avion, înainte de prezentarea pașaportului pentru aplicarea ștampilei de intrare, iar bagajele sunt atent verificate.

De la aeroport, dar și în oraș, Ministerul de Externe recomandă folosirea taximetrelor galbene cu placă de înmatriculare pe fond roșu, care sunt înregistrate și monitorizate de către un dispecerat central.

De asemenea, autoritățile recomandă ca turiștii să aibă în permanență asupra lor documentul de călătorie în original, o copie a acestuia și o carte de vizită a hotelului la care sunt cazați.

Românii care vor să meargă la Jocurile Olimpice de la Rio pot afla mai multe informații și numere de telefon utile din Ghidul de călătorie de pe site-ul Ministerului român de Externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău