Gheorghe Papuc este de negăsit

  • 22 Ianuarie 2015 14:39
Gheorghe Papuc este de negăsit

Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, nu a fost deocamdată de găsit de către polițiștii care îl caută pentru a-l aresta.

Gheorghe Papuc a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Chișinău în dosarul ”7 aprilie 2009”. Poliția municipală a început de ieri căutarea fostului ministru, dar acesta nu a fost reținut încă și riscă să fie dat în căutare.

Șeful serviciului relații cu presa al poliției capitalei, Adrian Jovmir, a declarat pentru Radio Chișinău că, în cazul în care forțele de ordine vor constata că Gheorghe Papuc se eschivează de la răspundere, vor sesiza Curtea de Apel pentru a-l da în căutare.

”Pe domnul Papuc nu l-am reținut încă. Îl căutăm, fiindcă nu a fost localizat încă. În situația în care vom constata că se eschivează de la organele de drept, vom sesiza instanța judecătorească, Curtea de Apel, care ulterior va dispune darea lui în căutare”, a declarat Gheorghe Papuc.

Pe parcursul examinării acestui dosar, în care sunt vizați fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, și fostul comisar al poliției capitalei, Vladimir Botnari, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, se constată o tergiversare, consideră avocatul Valeriu Pleșca.

Probabil, tergiversările au fost intenționate. Nu știu cu ce scop s-a făcut, dar a durat prea mult. Prea mult pentru complexitatea acestui dosar, cred că nu a fost un volum așa mare de lucru. Ședințe nu au fost atât de multe, a declarat Valeriu Pleșca.

Și celelalte procese din așa-numitul ”dosar 7 aprilie 2009” au fost tergiversate, victimele nu și-au recuperat daunele, iar torționarii nu au fost pedepsiți, afirmă și directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, Ludmila Popovici.

”Însăși situația asta cu condamnare nu mă convinge pe mine că se face justiție în Republica Moldova în dosarele 7 aprilie. Deoarece foarte multe cazuri care nu au mai ajuns la un final, au fost plimbate prin instanțele naționale. De aceea pe mine nu mă convinge nimic în această condamnare că, uite, s-a început să se facă ceva în situația dată. Era clar că dacă nu a fost arestat în sala de judecată, va pleca, va dispărea. Reacția lui, probabil, că a fost una absolut așteptată să dispară”, a declarat Ludmila Popovici.

Dosarul fostului ministru de Interne, Gheorghe Papuc și al fostului comisar al poliției capitalei, Vladimir Botnari, a fost remis instanței de judecată în vara anului 2010. La sfârșitul anului 2011, Judecătoria Centru i-a achitat, iar la 19 ianuarie 2015, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat pe Gheorghe Papuc la patru ani de detenție, pentru neglijență în serviciu în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, soldate  cu decesul, cel puțin, a unei persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău