Gheorghe Duca susține că Ion Tighineanu ar trebui să demisioneaze de la șefia AȘM în legătură cu schimbarea guvernării

  • 15 Iulie 2019 16:01
Gheorghe Duca susține că Ion Tighineanu ar trebui să demisioneaze de la șefia AȘM în legătură cu schimbarea guvernării

Fostul președintele al Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Gheorghe Duca, îi propune noului președinte Ion Tighineanu să-și dea demisia în legătură cu schimbarea guvernării în țară.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat în alocuțiunea sa la adunarea Academiei.

"Deoarece noul președinte al AȘM a fost ales sub presiunea PDM, el ar trebui, la fel, să se gândească să-și anunțe demisia", a spus Duca.

El a recunoscut că a fost nevoit să-și dea demisia sub presiunea autorităților, care au efectuat reforma Academiei și instituțiilor de cercetare la discreția lor. Academicianul a îndemnat autoritățile să aibă în vedere posibilitatea de a revizui rezultatele reformei pentru a readuce în subordinea Academiei instituțiile de cercetare care au fost subordonate Ministerului Educației.

"În ceea ce mă privește, fosta guvernare m-a determinat să demisionez, fabricând dosare penale împotriva mea și soției mele. În ultimii cinci ani, eu și familia mea am fost și suntem în continuare batjocoriți și supuși unor atacuri agresive și abuzive fără precedent. Calomniile și minciunile, diseminate pe internet la peste 3000 de nume, colegi, prieteni, oameni de știință din țară și din străinătate, au șifonat nu atât imaginea familiei mele, cât a comunității științifice și îndeosebi a Academiei. M-a durut, dar nu m-am supărat, am iertat și am considerat că acesta este riscul profesiei, riscul de a fi la conducere, povara bunătății noastre, cum spunea maestrul Ion Druță", a declarat Duca.

El a subliniat că a fost atacat și de foștii colegi de la AȘM, însă el pledează nevinovat în tot ce i se incriminează.

"Nu am dat ripostă celor trei contracandidați în campania electorală, chiar dacă aceștia mă atacau cu lovituri sub centură. Nu am dat replică foștilor guvernanți, care mi-au fabricat dosar penal mie și soției și nici nu încerc să folosesc schimbarea guvernării pentru a mă face jertfă a regimului trecut. Noi încercăm să facem față situației în pofida umilințelor la care suntem supuși și încercăm să trăim cu speranța unei justiții echidistante și obiective", a spus Duca.

Potrivit lui, unele clădiri și terenuri care aparțineau anterior Academiei au fost privatizate imediat după ce aceste au fost transmise în balanța ministerului.

Deocamdată, nici PD, nici Ion Tighineanu nu a răspuns la afirmațiile enunțate de Gheorghe Duca. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău