Ghana | O falsă ambasadă care a eliberat timp de un deceniu vize pentru SUA a fost închisă de autorități

  • 05 Decembrie 2016 13:40
Ghana | O falsă ambasadă care a eliberat timp de un deceniu vize pentru SUA a fost închisă de autorități

Autoritățile din Ghana au dezmembrat o rețea infracțională care, timp de un deceniu, a eliberat vize americane autentice, obținute ilegal, dintr-un fals sediu de ambasadă deschis la Accra, a anunțat Departamentul de Stat de la Washington, transmite Reuters.

Până la închiderea sa de către autorități, în cursul acestei veri, falsa ambasadă era adăpostită într-o clădire părăginită cu două etaje, de culoare roz, pe care era arborat drapelul Statelor Unite. Tot pentru a da aparența de autenticitate, în interior era agățat portretul președintelui american Barack Obama.

Falsa misiune diplomatică 'nu era operată de guvernul Statelor Unite, ci de indivizi din rețele de crimă organizată ghaneze și turce, precum și de un avocat ghanez specializat în dreptul imigrației și drept penal', a indicat Departamentul de Stat, într-un comunicat emis vineri seară.

Potrivit oficialilor americani, cetățeni turci, vorbitori de engleză și olandeză, se dădeau drept funcționari consulari. Ancheta a dus, de asemenea, la descoperirea unei false ambasade olandeze, mai afirmă Departamentul de Stat, însă autoritățile olandeze nu au putut fi contactate deocamdată pentru comentarii.

Rețeaua infracțională emitea vize americane autentice, dar obținute pe căi ilegale, și documente de identitate false, inclusiv certificate de naștere la prețul de 6.000 de dolari, menționează același comunicat.

Operațiunea autorităților a dus la arestări și la confiscarea de vize — autentice sau contrafăcute — indiene, sud-africane și din spațiul Schengen, precum și a 150 de pașapoarte din zece state diferite.

Departamentul de Stat nu precizează însă cum anume au fost obținute vizele autentice și nici câte persoane se estimează că au intrat în SUA și în alte țări pe baza vizelor eliberate de gruparea infracțională, care mituia funcționari corupți pentru a putea acționa nestingherită.

Vizele pentru SUA și alte țări occidentale sunt extrem de căutate în Africa, iar ambasadele atrag atenția că piața vizelor constituie o țintă importantă pentru crima organizată.

Ambasada americană în Ghana se găsește într-un complex foarte bine păzit din cartierul Cantonments, unul din cele mai scumpe din capitala ghaneză. Zilnic, la poarta sa se formează cozi de persoane care aștepată să fie primite pentru viză sau alte probleme consulare.

Falsa reprezentanță era deschisă trei dimineți pe săptămână, iar accesul se făcea doar pe bază de programare. Infractorii își făceau reclamă prin panouri publicitare în Ghana, Togo și Cote d'Ivoire și aduceau clienți din toată Africa de Vest la Accra, unde le închiriau camere la hoteluri din vecinătate.

Autoritățile americane care efectuau o operațiune mai amplă de securitate au primit informații despre activitatea grupării și au reunit o echipă, din care au făcut parte polițiști ghanezi și alți parteneri internaționali, pentru a dezmembra rețeaua infracțională, mai precizează Departamentul de Stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău