Galina Bostan, despre reformele din domeniul justiției

  • 13 August 12:53
Galina Bostan, despre reformele din domeniul justiției

În prezent, în Republica Moldova este necesar să fie găsite soluții pentru a ieși „din cercul vicios” al reformelor din domeniul justiției, astfel încât cetățenii să aibă parte de o justiție corectă și adevărată. De această părere este directorul executiv al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan. În cadrul unei conferințe la IDIS Viitorul despre noua strategie de reformare a justiției.

”Sectorul justiției a fost durerea de cap a tuturor guvernărilor. Încrederea cetățenilor în justiție este proastă, costul justiției pentru cetățeni a crescut. Noi am oferit judecătorilor salarii mai bune, dar asta nu ne-a ajutat să scăpăm de corupție. Am văzut primele idei referitoare la reformarea justiției. Trei acțiuni din planul actualei guvernări despre sistemul judiciar, doar una singură se referă la procuratură. În ultima vreme, se pare că Procuratura a devenit o instituție mult mai puternică. Acum procurorii au o putere mai mare decât judecătorii. Avem acțiuni care privesc drepturilor omului. Avem acțiuni care vizează și Curtea Constituțională”, a spus Galina Bostan.

Referindu-se la nerealizările în reformarea justiției, experții au vorbit despre procesul lent de renovare a instanțelor judecătorești, reorganizarea hărții judiciare, media arestului  de 80%, care este peste medica europeană. De asemenea, experții atestă practici dubioase de adoptare a procedurilor la Consiliul Superior al Magistraturii în timpul deliberărilor și mari restanțe privind reforma avocaturii și a Curții Constituționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
-1,21 °C
cer senin
Umiditate:79 %
Vint:1,5 m/s
Sat
2 °C
Sun
5 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
1 °C

Curs oficial BNM 06 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 0.0061
USD 17.4778 -0.0307
RON 4.0577 0.0003
UAH 0.7329 0.0004
RUB 0.2737 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău