Gestionarea deșeurilor din plastic în Republica Moldova, studiu

  • 25 Februarie 2023 17:45
Gestionarea deșeurilor din plastic în Republica Moldova, studiu

Multe dintre produsele din materiale plastice plasate pe piață, chiar și în momentul în care sunt colectate separat și ajung la stația de sortare, nu pot fi reciclate, a declarat pentru IPN Aurelia Bahnaru, administartorul asociației obștești „Centrul de instruire și consultanță E-Circularˮ. Primul Studiu de referință privind gestionarea deșeurilor din plastic în Republica Moldova, prezentat de Aurelia Bahnaru, arată că sunt necesare interdicții clare la importul produselor din materiale plastice care nu pot fi reciclate. E necesar să fie promovate cât mai mult ambalajele reutilizabile printre consumatori și să fie îmbunătățit mecanismul de responsabilitate extinsă a producătorului.

Studiul „Zero Plastic” este partea componentă a proiectului „Deșeuri din Plastic în Economia Circulară: Soluții Comunitare”. Autoarea spune că un obstacol major în calea dezvoltării infrastructurii de colectare a deșeurilor, inclusiv a ambalajelor de plastic, este lipsa spațiilor pentru amplasarea punctelor de colectare separată sau a centrelor de colectare a deșeurilor reciclabile. Ar trebui să fie prevăzut în lege ca planurile locale de gestionare a deșeurilor să fie armonizate cu planurile de amenajare teritoriale, cu alocarea suprafețelor necesare pentru implementarea cu succes a planului local de gestionare a deșeurilor.

Potrivit studiului, IPN cel puțin în ultimii cinci ani la bugetul de stat au fost achitate taxe pentru poluarea mediului aferente materialelor plastice în mărime totală de 1,15 miliarde de lei. Aurelia Bahnaru constată că suma nu poate fi raportată la niciuna dintre activitățile de îmbunătățire a sectorului de management al deșeurilor.

În anul 2022 au fost importate 97,2 mii de tone de materiale plastice, în timp ce s-au exportat 16 mii de tone. Pe perioada ultimilor 10 ani analizați, cantitatea de materiale plastice în țară a înregistrat o creștere constantă, în medie 4% anual, a precizat autoarea studiului „Zero Plastic”. 

În Republica Moldova sunt 388 de companii care au drept activitate fabricarea produselor de materiale plastice. Cea mai mare pondere o au companiile care fabrică articole din materiale plastice pentru construcții – 269 de companii sau 69% din totalul companiilor producătoare de articole din materiale plastice. Majoritatea producătorilor care confecționează obiecte din plastic activează în municipiul Chișinău – 202 producători (52%). În municipiul Bălți sunt 25 de producători. Doar în anul 2021, producătorii naționali de materiale plastice au creat 18 mii tone de materiale plastice.

Aurelia Bahnaru menționează că fiecare locuitor al țării generează estimativ 406 kilograme de deșeuri pe an (anul 2021), din care 45 de kilograme sunt deșeuri din plastic. Rata de reciclare medie a deșeurilor din plastic pentru ultimii 3 ani este de 7%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:7,72 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău