Gestionarea corectă a deșeurilor în Republica Moldova, va putea reduce cu 15 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră

  • 04 Septembrie 2023 13:25
Gestionarea corectă a deșeurilor în Republica Moldova, va putea reduce cu 15 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră

În Rep. Moldova, gestionarea corectă a deșeurilor va putea reduce cu 15 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră. Aceste schimbări sunt posibile grație unui model circular de gestionare a deșeurilor, au declarat pentru Radio Chișinău experți în politici de mediu. Astăzi, în Rep. Moldova, activează oficial 28 de operatori de colectare deșeuri, însă majoritatea, 17 la număr, sunt concentrați în municipiul Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Strategia de gestionare a deșeurilor pentru anii 2013 – 2027, elaborată din perspectiva alinierii la acquis-ul comunitar, prevede între altele, existența în Chișinău și Bălți a șapte depozite de deșeuri menajere solide, 34 de stații de transfer și două uzine de tratare mecanico-biologică.

Cu pași mici, Rep. Moldova pune în aplicare sistemul de reutilizare a deșeurilor prin economia circulară, a spus șefa Centrului de Instruire și consultanță e-Circular, Aurelia Bahnaru.

„La capitolul gestionare deșeuri în Rep. Moldova sunt foarte multe carențe și dificultăți, dat fiind faptul că peste 90% generate atât de populație, cât și de sectorul industrial, prin producere, sunt eliminate, în mare parte, prin depozitare. Noi foarte reciclăm, evident – această rată de reciclare diferă de la un timp de deșeu la alt tip de deșeu, dar oricum este menținut foarte jos.  Cadrul legal permite să păstrăm în utilizare cât mai mult timp deșeurile în circulație, transformându-le în resurse”, a spus Bahnaru.

Potrivit unui studiu recent, anual în Rep. Moldova, se reciclează între 3 și 7 la sută din totalul consumului de deșeuri din plastic. Una dintre problemele relevate de studiu ar fi că majoritatea agenților economici care colectează ambalaje din plastic sunt concentrați în capitală, a comunicat pentru Radio Chișinău, Vlada Balica, reprezentanta unui operator autorizat.

„Acest studiu este pe țară, și vorbim despre tot tipul de plastic care este importat sau pus pe piață. Vorbim despre 3% care este foarte puțin. Din acest motiv, anul acesta a apărut un mecanism responsabilitatea extinsă a producătorilor. În prezent, colectăm zilnic 120 – 150 tone de deșeuri și sortăm toate tipurile de deșeuri din Chișinău. Aproximativ 600 de tone zilnic și încercăm să salvăm de la depozitare sau îngropare maxim deșeuri posibil”, a declarat Balica.

În Rep. Moldova de la 1 septembrie a început campania „Ziua Mondială a Curățeniei”, care are drept scop conștientizarea și alinierea la obiectivele trasate de Uniunea Europeană – zero poluare, economia circulară, managementul integrat al deșeurilor și promovarea prevenirii formării deșeurilor prin reducerea consumului excesiv, favorizând reciclarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău