Germania vrea ca ieșirea Marii Britanii din UE să provoace pagube minime tuturor

  • 13 Iunie 2017 18:10
Germania vrea ca ieșirea Marii Britanii din UE să provoace pagube minime tuturor

Germania dorește o soluție pentru planificata ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană care să aibă ca rezultat pagube minime pentru toată lumea, a afirmat, marți, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, transmite Agerpres.

"Vrem o soluție care să cauzeze cât mai puține pagube pentru ambele părți", a declarat Schaeuble, într-un discurs rostit la Berlin, adăugând că Londra va rămâne o piață financiară importantă pentru Europa.

Luna trecută, ministrul german de Finanțe a apreciat că este în interesul Uniunii Europene să existe un centru financiar puternic în Londra. Wolfgang Schaeuble a declarat că ar vrea să negocieze un acord Brexit în care City of London să rămână o forță financiară globală, apreciind că mutarea tuturor operațiunilor din capitala Marii Britanii nu este fezabilă.

Separat, ministrul german de Finanțe a afirmat, marți, că Banca Centrală Europeană trebuie să renunțe la actuala sa politică monetară "în timp util", avertizând că ratele scăzute ale dobânzilor au provocat dificultăți în anumite părți ale lumii.

"Politica monetară ultrarelaxată din multe regiuni a încurajat riscuri exagerate, mulțumire de sine, alocarea greșită a capitalului și o bulă a prețurilor activelor, și tendința va continua dacă nu este modificată la timp politica", a explicat oficialul german.

Acesta a adăugat: "Trebuie să ieșim în timp util din actuala politică monetară și să revenim la un curs mai normal".

Schaeuble a arătat că Rezerva Federală a SUA (Fed) a început deja acest proces, iar recentul comunicat al BCE arată că instituția se îndreaptă în aceeași direcție.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a decis să mențină nemodificate dobânzile și programul de relaxare cantitativă, în pofida redresării economiei zonei euro.

Consiliul guvernatorilor BCE a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Într-un comunicat de presă publicat la finalul ședinței de politică monetară, Consiliul guvernatorilor BCE și-a reafirmat decizia de a continua să achiziționeze lunar obligațiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, dar a renunțat la expresia "reducerea ratelor dobânzilor dacă va fi necesar", precizând că "ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel pe o perioada extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active".

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,57 m/s
Sun
24
Mon
25
Tue
25
Wed
27
Thu
25

Curs oficial BNM 24 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 -0.0000
USD 18.0638 -0.0000
RON 4.3265 -0.0000
UAH 0.6646 -0.0000
RUB 0.2447 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău