Germania va reduce estimările privind evoluția economiei în 2021 și le va îmbunătăți pe cele pentru 2022 (Reuters)

  • 26 Octombrie 2021 14:42
Germania va reduce estimările privind evoluția economiei în 2021 și le va îmbunătăți pe cele pentru 2022 (Reuters)

Guvernul de la Berlin a înrăutățit estimările privind avansul PIB-ului în acest an la 2,6%, din cauza perturbărilor din lanțurile de aprovizionare, care întârzie redresarea celei mai mari economii europene, dar a îmbunătățit prognoza pentru anul viitor la 4,1%, au declarat marți, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

În aprilie, autoritățile previzionau un avans al economiei germane de 3,5% în 2021 și de 3,6% în 2022.

Pentru 2023, Executivul se așteaptă la o normalizare a creșterii economiei la 1,6%, susțin sursele.

Miercuri, ministrul Economiei, Peter Altmaier, va prezenta previziunile actualizate privind evoluția PIB-ului Germaniei în perioada 2021-2023.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei nu a dorit să comenteze cifrele revizuite.

Perturbările din lanțurile de aprovizionare, cuplate cu cererea neobișnuit de ridicată, vor duce la creșterea prețurilor, de aceea Guvernul de la Berlin se așteaptă anul acesta la majorarea inflației la 2,9%. Dar autoritățile vor reitera că este temporară creșterea prețurilor și vor anunța că rata inflației se va atenua la 2,2% în 2022 și la 1,7% în 2023, față de un nivel de 0,6% în 2020, apreciază sursele.

Și în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) se arată că avansul economiei va încetini probabil semnificativ în trimestrul patru din 2021, deoarece industria continuă să fie afectată de perturbările din lanțurile de aprovizionare, iar cererea pentru servicii este în declin.

Săptămâna trecută, principalele institute economice din Germania și-au înrăutățit estimarea lor comună privind ritmul de creștere înregistrat în acest an de cea mai mare economie a Europei, din cauza blocajelor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, dar au îmbunătățit semnificativ prognozele pentru anul viitor.

Pe ansamblul acestui an, avansul PIB-ului Germaniei va fi probabil "semnificativ" sub nivelul de 3,7% previzionat în iunie, a avertizat Bundesbank.

"Creșterea din sectorul serviciilor se va atenua probabil considerabil în trimestrul patru din 2021. Industria va continua să fie afectate de problemele de aprovizionare. Comenzile industriale rămân la un nivel solid, ducând la un deficit extrem de ridicat între cerere și producție", apreciază Banca Centrală a Germaniei.

Prognozele bianuale, care sunt utilizate de Guvernul de la Berlin la elaborarea propriilor sale previziuni economice, sunt elaborate de German Institute for Economic Research (DIW) din Berlin, Halle Institute for Economic Research (IWH), Ifo din Munchen, IfW din Kiel și RWI-Leibniz Institute for Economic Research din Essen. Acestea se așteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de 2,4% în 2021, de la un nivel de 3,7% previzionat anterior. Pentru 2022, cele cinci institute economice din Germania prognozează o creștere a economiei de 4,8%, de la 3,9% anterior, apreciind că economia va ajunge la utilizarea normală a capacității în cursul anului, în urma atenuării graduale a efectelor pandemiei.

"Provocările reprezentate de schimbările climatice și expansiunea mai redusă a economiei, în urma diminuării forței de muncă, vor reduce oportunitățile de consum", a apreciat Oliver Holtemoeller de la IWH.

Industrială globală este afectată de deficitul de componente, de problemele de transport și de lipsa containerelor de marfă. Și criza de pe piața forței de muncă afectează redresarea, după criza provocată anul trecut de pandemie.

Și Fondul Monetar Internațional și-a revizuit estimările privind creșterea economică a Germaniei în 2021, până la 3,1%, cu o jumătate de punct procentual mai puțin decât estima în luna iulie a acestui an.

Cele mai recente date statistice, publicate săptămâna trecută, arată că volumul exporturilor Germaniei a scăzut în luna august pentru prima dată în ultimele 15 luni, ca urmare a problemelor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare care afectează întreaga economie mondială. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău