Germania va dona Republicii Moldova un lot de 14 blindate Piranha și echipamente pentru apărarea antiaeriană, anunță la Chișinău ministrul german al Apărării

  • 31 Mai 14:18
Germania va dona Republicii Moldova un lot de 14 blindate Piranha și echipamente pentru apărarea antiaeriană, anunță la Chișinău ministrul german al Apărării

Ministrul german al apărării Boris Pistorius a anunțat astăzi la Chișinău că Germania va livra Rep. Moldova, cel mai probabil anul viitor, un nou lot de 14 blindate militare de tip Piranha, dar și echipamente pentru apărarea antiaeriană. Declarația a fost făcută, alături de ministrul apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, la o ceremonie de donație de asistență medicală destinată militarilor Armatei Rep. Moldova, informează Radio Chișinău.

Ministrul german al apărării a făcut referire la situația complicată în care se află Rep. Moldova ca urmare a războiului brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Boris Pistorius a menționat că Germania va continua să sprijine Rep. Moldova în drumul spre integrarea europeană și în consolidarea capacităților sale de apărare împotriva destabilizărilor coordonate de Moscova.

Vă susținem în ceea ce privește întărirea capacităților de apărare în Rep. Moldova. Germania va finanța noi vehicule Piranha, vor fi contracte pentru încă 14 vehicule pe lângă cele 19 care au fost deja livrate. Noi de asemenea vă susținem în ceea ce privește apărarea aeriană în combaterea dronelor, cel mai probabil anul viitor. Pe lângă Piranha mai sunt și acele vehicule logistice pe care le-am livrat și vom mai livra și ulterior, dar și echipament medical pe care am reușit să îl livrăm foarte repede pentru Armata Națională”, a spus Boris Pistorius.

Întrebat de jurnaliști, Boris Pistorius a confirmat că Ucraina poate să folosească toate armele livrate Kievului de către Germania pentru a ataca ținte din interiorul Federației Ruse.   

„Da, eu sunt sigur că aceasta va reuși și ce ține de prima întrebare, eu consider că aceasta este o decizie corectă. Asta i-am spus lui Putin de la începutul războiului și astfel am adoptat noi strategia noastră și ieri am discutat cu Ministrul Apărării din Ucraina, i-am spus același lucru, că e o decizie corectă și în acest sens pot fi folosite toate armele pe care le-am livrat în adresa Ucrainei”, a punctat Boris Pistorius.

La rândul său, ministrul apărării al Rep. Moldova, Anatolie Nosatîi, a subliniat că echipamentele de ultimă generație recepționate de la partenerii din Germania vor îmbunătăți considerabil capacitatea de gestionare a situațiilor medicale de urgență și acordarea primului ajutor personalului militar în condiții de teren.

Oficialul a subliniat faptul că armata Rep. Moldova este acum mai bine dotată, datorită sprijinului oferit de Germania, ceea ce este foarte important în contextul actual instabil de securitate regională.

 „Este pentru a doua oară când într-o perioadă relativ scurtă și complexă, un ministru German al apărării efectuează o vizită oficială în Rep. Moldova, ceea ce confirmă faptul că Germania continuă să fie alături de noi, în dezideratele strategice de integrare europeană, implementarea reformelor democratice, dar și consolidarea capacității de apărare, în special în contextul actual instabil de securitate regională. Echipamentele medicale expuse astăzi aici, destinate personalului militar, vor îmbunătăți considerabil situația la capitolul gestionarea situațiilor medicale de urgență și acordarea primului ajutor în condiții de teren”.

De asemenea, datorită susținerii și asistenței partenerilor Germani, armata națională este astăzi mai bine dotată  și instruită la capitolul managementul stocului de armament și muniție  și dispune de condiții mai bune de păstrare și transportare a munițiilor, care prezintă un pericol pentru efectivul personal, dar și pentru populația din apropierea locurilor de stocare.

Sprijinul partenerilor noștri strategici, printre care și Germania, este foarte important în contextul în care Rep. Moldova se confruntă în prezent cu o serie de provocări, inclusiv în domeniul apărării și securității și are nevoie să-și sporească reziliența națională pentru a face față multiplelor crize.”, a declarat Anatolie Nosatîi.

Amintim că Germania a oferit până acum 19 transportoare blindate pentru trupe de tip Piranha III precum și alte vehicule militare pentru armata Rep. Moldova.

Livrările de echipamente și tehnică sunt efectuate în baza unui Acord de cooperare semnat în 2021 între Ministerele apărării din cele două țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău