Germania va crește cheltuielile militare și va debloca 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza apărarea

  • 27 Februarie 2022 16:15
Germania va crește cheltuielile militare și va debloca 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza apărarea

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Germania va crește cheltuielile militare la mai mult de 2% din PIB pe an și va debloca un pachet excepțional de 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza apărarea. Lumea a intrat într-o "nouă eră" după invazia Rusiei în Ucraina, a spus Scholz în timpul unei sesiuni speciale a Bundestagului.

El a precizat că armata germană va primi de la bugetul federal 100 de miliarde de euro pentru investiții și proiecte de armament, într-un context în care finanțarea forțelor armate germane constituie de mai multă vreme un măr al discordiei între Berlin și Washington, informează AFP și dpa.

În același timp, cancelarul german a anunțat construirea a două noi terminale pentru gaz natural lichefiat, la Brunsbüttel și Wilhelmshaven (nordul Germaniei), în răspuns la conflictul ucrainean.

După invazia rusă din Ucraina, Germania a suspendat certificarea proiectului Nord Stream 2, care ar urma să aducă gaz natural rus via Marea Baltică, amintește dpa, citată de Agerpres. În plus, Germania intenționează să renunțe la producerea energiei nucleare până la finele acestui an, ceea ce îi determină pe observatori să se întrebe cum își va acoperi cea mai mare economie a Europei necesitățile de energie, notează agenția de presă germană.

Cancelarul Scholz s-a declarat pe de altă parte duminică deschis la discuții cu Rusia, fără a omite să amenințe cu noi sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

"Nu vom refuza să discutăm cu Rusia. Chiar și în această situație extremă, este de datoria diplomației să mențină deschise canalele de discuție", a subliniat el în Bundestag, adăugând că occidentalii își "rezervă dreptul de a impune" noi sancțiuni Moscovei.

În Ucraina, "oamenii nu-și apără doar patria. Ei luptă pentru libertate și pentru democrația lor. Pentru valorile pe care le împărtășim cu ei", a mai spus el, potrivit AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău