Germania va acorda vize pe termen lung opozanților și jurnaliștilor ruși amenințați cu represalii în Rusia

  • 30 Mai 2022 18:55
Germania va acorda vize pe termen lung opozanților și jurnaliștilor ruși amenințați cu represalii în Rusia

Germania va acorda vize pe termen lung opozanților și jurnaliștilor ruși amenințați cu represalii la ei în țară, a anunțat luni guvernul german, informează dpa și AFP, citate de Agerpres.

"Agresiunea tot mai brutală împotriva Ucrainei este însoțită de represalii interne chiar mai puternice, mai ales împotriva presei, apărătorilor drepturilor omului și liderilor de opoziție", a declarat luni pentru DPA ministrul de interne al Germaniei, Nancy Faeser. "Noi vom oferi protecție în Germania pentru rușii care sunt persecutați și amenințați. Și noi le vom oferi mai ales jurnaliștilor ruși oportunitatea de a relata liber și independent din Germania", a adăugat ea.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german, condițiile generale de intrare vor continua să se aplice în cazul cetățenilor ruși, condiții conform cărora ei pot intra și rămâne în țară în baza unui pașaport. În funcție de scopul șederii, de asemenea ar putea fi necesară o viză, de exemplu pentru profesioniștii ruși care vor să lucreze în Germania.

Procedura prevede ca ministrul de stat pentru cultură și mass-media al Germaniei, Claudia Roth, și Ministerul Afacerilor Externe să convină inițial asupra persoanelor care ar trebui admise. După aceea, Ministerul de Interne va emite o scrisoare de acceptare, după o procedură accelerată ce va include de asemenea o recenzie din partea autorităților de securitate. În final va fi emisă o viză de către Ambasada Germaniei la Moscova.

Criteriul de admitere din cauza persecuției politice în Rusia este unul ce presupune o amenințare individuală, însă admiterea ar putea include și membri apropiați ai familiei și, dacă este necesar, poate fi oferită și unor persoane din alte state decât Rusia.

Grupurile vizate includ în special apărători ai drepturilor omului având legături cu Germania, precum și reprezentanți și susținători ai opoziției democrate care s-au poziționat public împotriva atacului rus asupra Ucrainei.

De asemenea, persoane care au lucrat pentru sau au colaborat cu grupuri considerate "organizații ale străinătății" indezirabile în Rusia sau persoane care sunt clasificate drept "agenți străini" și care au o legătură cu Germania prin intermediul activităților lor precedente, vor beneficia de noile facilități.

Mai mult, ele se referă și la reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile care au legături cu Germania și care s-au opus războiului din Ucraina într-un mod special.

Jurnaliști care s-au opus public războiului sau care au fost concediați din mass-media de stat din cauza poziției lor critice, precum și oameni de știință care s-au poziționat public împotriva războiului și care nu mai pot să practice liber și independent știința lor în Rusia vor fi de asemenea acceptați în Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău