Germania: Un deputat de extrema dreaptă, acuzat că ar fi agent al Rusiei

  • 05 Aprilie 2019 18:22
Germania: Un deputat de extrema dreaptă, acuzat că ar fi agent al Rusiei

Markus Frohnmaier, deputat al partidului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AFD), ar putea să fie 'în totalitate controlat' de Rusia și ar acționa în favoarea intereselor rusești, declară vineri BBC, după o anchetă efectuată împreună cu două mass-media germane - publicația Der Spiegel și postul public de televiziune ZDF -, precum și cu ziarul italian La Republicca, transmite Agerpres.

În ancheta lor cu privire la Markus Frohnmaier (28 de ani), deputat de Bade-Wurtemberg din septembrie 2017 în Bundestag (camera inferioară), aceste media europene se sprijină pe documente rusești, relatează publicația franceză Le Parisien.

Unul dintre aceste documente a fost furnizat de organizația rusă 'Dossier Center', fondată de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, pentru a demonstra interferențele ruse în străinătate. El detaliază presupusele încercări ale Moscovei de a influența factorii de decizie din întreaga Uniune Europeană pe subiecte cum ar fi Crimeea sau Ucraina.

Acest document este completat de un e-mail atașat, intitulat 'Alegeri în Bundestag', în care este menționat numele Markus Frohnmaier, ale cărui 'șanse să fie ales în Bundestag sunt mari' și a cărui campanie trebuie să fie 'sprijinită'. 'În consecință, vom avea propriul parlamentar în Bundestag', se spune în e-mail.

Un fost ofițer rus de contrainformații, Petr Premiak, fost deputat în Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus) a recunoscut că este autorul acestui e-mail și nu al întregului document. Destinatarul acestuia era Serghei Sokolov, un înalt funcționar al administrației lui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, potrivit BBC, nimic nu indică faptul că Rusia ar fi oferit 'sprijin material' campaniei lui Markus Frohnmaier. Un alt document, datând din aprilie 2017 și intitulat 'Campania electorală Frohnmaier/plan de acțiune (draft)', evocă 'în plus față de sprijinul material' și 'un sprijin mediatic'.

Deputatul german a declarat pentru BBC că nu are cunoștință de aceste documente. 'Clientul nostru subliniază că nu a fost niciodată sub controlul unei terțe părți. Clientul nostru nu a solicitat sau a primit asistență financiară directă (...) sau prin terți', au reacționat avocații acestuia într-o declarație.

Totuși, Frohnmaier se pronunță cu regularitate împotriva sancțiunilor UE față de Moscova și s-a deplasat în Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014, precum și în partea de est a Ucrainei, controlată de separatiști proruși.

La fel ca Adunarea Națională (RN, fostul Front Național) în Franța, numeroase formațiuni de extremă dreapta europene au legături politice și financiare dovedite cu Moscova și pledează pentru o apropiere de liderul rus Vladimir Putin, notează Le Parisien. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău