Germania suspendă importurile de gaz rusesc pentru a reduce influența Rusiei asupra politicii energetice a UE

  • 17 Noiembrie 15:38
Germania suspendă importurile de gaz rusesc pentru a reduce influența Rusiei asupra politicii energetice a UE

Germania a avertizat terminalele de import de gaze controlate de stat să refuze orice încărcătură de gaze naturale lichefiate (GNL) provenită din Rusia, după ce a conducerea țării a fost notificată în legătură cu un transport programat, transmite Financial Times.

Într-o scrisoare din 6 noiembrie, obținută de Financial Times, Ministerul Economiei din Germania „instruiește” compania Deutsche Energy Terminal „să nu accepte nicio livrare de GNL rusesc”. Aceasta după ce compania a anunțat Berlinul că terminalul său de import din Brunsbüttel urma să primească astăzi, 17 noiembrie, o încărcătură de proveniență rusească, scrie Ziarul Financiar.

Ministerul a explicat că această decizie a fost luată pentru a proteja „interesele publice esențiale” ale țării, solicitând operatorului să „refuze livrările de GNL din Rusia până la noi ordine”.

Această posibilă livrare apare într-un moment în care GNL a devenit un subiect de interes pentru UE, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat recent că importurile de GNL din Rusia ar trebui înlocuite treptat cu achiziții suplimentare din Statele Unite.

Până la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, Germania era cel mai mare importator european de gaz rusesc. În urma deciziei lui Putin de a opri livrările prin conductele care aprovizionau Germania și alte țări europene, guvernul cancelarului Olaf Scholz a căutat rapid alternative, construind o serie de terminale GNL pentru a primi gaze pe cale maritimă.

În scrisoarea adresată Deutsche Energy Terminal, ministerul german a subliniat că, permițând această livrare, s-ar încălca scopul principal al terminalului GNL – acela de a face Germania și UE „independente de gazul rusesc”.

Deși SUA și Regatul Unit au interzis complet importurile de GNL rusesc, UE continuă să importe această resursă, aproximativ 20% din GNL-ul folosit de UE provenind din Rusia, conform datelor furnizate de firma de analiză Kpler.

Cea mai mare parte a GNL-ului rusesc ajunge în Franța, Spania și Belgia, pe baza unor contracte pe termen lung de la care companiile semnatare nu se pot retrage decât dacă UE impune o interdicție completă. Germania, deși nu a importat direct GNL rusesc de la invazia din Ucraina, menționează în scrisoare că ordinul ministerului „asigură că acest lucru va rămâne valabil”.

Totuși, grupul energetic de stat german Sefe are un contract pe termen lung pentru a aduce GNL de la terminalul de export Yamal din Rusia și a redirecționat aproape toate livrările către un terminal de import din Franța, conform Kpler. GNL-ul este convertit acolo și integrat în sistemul european interconectat de conducte de gaze. Începând cu octombrie 2022, Germania a început să primească gaz prin conducte din Franța.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Mon
5
Tue
7
Wed
10
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău