Germania | Social-democrații decid duminică dacă merg înainte cu formarea Marii coaliții

  • 21 Ianuarie 2018 12:26
Germania | Social-democrații decid duminică dacă merg înainte cu formarea Marii coaliții

Divizați și slăbiți, social-democrații germani decid duminică dacă acceptă principiul unei noi coaliții conduse de Angela Merkel pentru a depăși impasul post-electoral care a lăsat Germania fără guvern timp de patru luni, comentează AFP.

Europa se află, de asemenea, în așteptare. Vineri, la Paris, cancelarul german și președintele francez Emmanuel Macron au insistat pe importanța unei Germanii în stare de funcționare pentru reformarea UE.

Cei 600 de delegați ai Congresului SPD (Partidul Social-Democrat), reuniți la Bonn, urmează să accepte sau să respingă rezultatul discuțiilor preliminare cu conservatorii, care s-au încheiat săptămâna trecută cu un proiect de program cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel și aliații bavarezi din Uniunea Creștin-Socială (CSU).

Un vot favorabil duminică după-amiază ar duce la noi negocieri pentru formarea unui nou guvern în jurul Paștelui.

Dar un vot negativ ar plasa Germania într-o situație fără precedent. Angela Merkel va trebui să opteze între a forma un guvern minoritar și alegeri parlamentare anticipate, care comportă un risc ridicat pentru ea.

Cancelarul a refuzat până în prezent aceste două opțiuni, alegerile suscitând teama de ascensiunea extremei drepte, în condițiile în care cele 13% obținute de AfD (Alternativa pentru Germania) în septembrie, un scor istoric, au fragmentat Camera Deputaților și a complicat formarea unei majorități.

Deși a obținut la legislative doar 20,5% și în scădere în sondaje de atunci, SPD este profund divizat în fața perspectivei de a reînnoi Marea Coaliție CDU/CSU-SPD sau așa-zisa 'GroKo' (de la 'grosse Koalition') cu Angela Merkel.

În spiritul liderului partidului Martin Schulz și al majorității celorlalți lideri, scopul este de a evita în Germania o criză guvernamentală prelungită și, prin ricoșeu, o paralizie mortală pentru UE, într-un moment în care urmează să fie negociate reformele-cheie în materie economică, bugetară și în domeniul imigrației.

Potrivit lui Schulz, este, de asemenea, o chestiune de evitare a alegerilor anticipate în care "alegătorii îi vor pedepsi" pe cei care nu au reușit să formeze un guvern.

Dimpotrivă, o parte din baza sa consideră că social-democrații trebuie să se consolideze în opoziție și să vireze spre stânga pentru a supraviețui. Potrivit acestora, Angela Merkel a profitat de experiența guvernamentală comună, chiar dacă unele dintre cele mai populare reforme, cum ar fi introducerea salariului minim, au fost propuse de SPD.

Acești militanți reuniți sub lozinca #NoGroKo, conduși de liderul aripei de tineret a partidului Kevin Kühnert, consideră că au fost făcute prea multe concesii conservatorilor în timpul discuțiilor preliminare din ianuarie, inclusiv asupra impozitării, sănătății și imigrației.

În cadrul voturilor lor simbolice, federațiile SPD din Saxonia-Anhalt și Berlin au respins săptămâna aceasta proiectul de coaliție.

Pentru mai mulți social-democrați, o alianță ar fi mai amară decât seara înfrângerii la legislative, când Martin Schulz a anunțat trecerea în opoziție.

"Atmosfera este controversată la SPD", a rezumat Kevin Kühnert, în timp ce lidera social-democraților din Bavaria, Natascha Kohnen, a prezis un vot "strâns" duminică.

Congresul SPD "are o importanță enormă pentru viitorul Germaniei (...) pentru Europa", subliniază Martin Schulz într-un apel lansat vineri susținătorilor săi. "Sunt convins că merită să fie deschise negocierile de coaliție cu CDU și CSU bavarez", afirmă el în același mesaj.

Angela Merkel a insistat, de asemenea, săptămâna aceasta că social-democrații ar trebui să ia o "decizie responsabilă", deoarece Germania și Europa au "nevoie de un guvern stabil".

Cu toate acestea, un vot pozitiv duminică nu va însemna sfârșitul impasului guvernamental. Pentru mulți observatori, aceste dificultăți în alcătuirea celui de-al patrulea guvern ilustrează crepusculul Angelei Merkel după mai mult de un deceniu de putere de neclintit.

În cazul unei alianțe, "Merkel și Schulz vor guverna, dar fără inspirație. Această mare coaliție va simboliza începutul sfârșitului unei ere și nu lansarea într-adevăr a uneia noi", apreciază think-tank-ul Consiliul European pentru Relații Internaționale.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău