Germania și Slovenia subliniază dorința de a-și aprofunda relațiile și necesitatea de a ajuta Ucraina

  • 09 Februarie 2023 18:17
Germania și Slovenia subliniază dorința de a-și aprofunda relațiile și necesitatea de a ajuta Ucraina

Germania și Slovenia doresc să continue să-și aprofundeze relațiile lor deja foarte bune, au declarat președinții celor două țări joi, la Berlin, informează AGERPRES.

Germania este "mândră și fericită" pentru numeroasele legături ce există între cele două țări, a spus președintele german Frank-Walter Steinmeier, adresându-se președintei slovene Nataša Pirc Musar în timpul vizitei inaugurale a acesteia în capitala germană.

"Vă promit, voi face totul alături de dv nu doar pentru a menține și întări aceste relații, ci și pentru a le extinde în viitor", a adăugat Steinmeier.

La rândul său, Nata Pirc Musar a vorbit despre "prietenia cu adevărat adâncă și de durată" dintre cele două țări.

Pirc Musar, jurist de profesie fără afiliere politică, a câștigat alegerile prezidențiale care au avut loc în noiembrie în această mică țară membră a Uniunii Europene. Ea este prima femeie devenită președinte al Sloveniei.

Nata Pirc Musar a subliniat că Germania este cel mai mare partener economic al Sloveniei și cel mai important investitor. Ea a spus că nu este o simplă coincidență faptul că a doua vizită inaugurală a sa a avut drept destinație Berlinul.

Ambii șefi de stat au subliniat necesitatea de a ajuta Ucraina, atât în lupta ei de apărare împotriva Rusiei, cât și în procesul de reconstrucție de mai târziu.

Referindu-se la dorința Ucrainei de a primi avioane de luptă, Steinmeier ținut să sublinieze că Germania va livra Ucrainei tancuri de luptă Leopard.

„Asupra acestui lucru trebuie să ne concentrăm acum", a spus el.

Referindu-se la rândul său la livrările de arme pe care țara sa le-a făcut deja, Pirc Musar a subliniat:

„Nu noi suntem cei care putem să facem mai mult. Ceea ce putem să facem, noi am făcut deja", a afirmat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău