Germania respinge primirea migranților blocați la granița belaruso-polonă și cere repatrierea lor

  • 15 Noiembrie 2021 17:15
Germania respinge primirea migranților blocați la granița belaruso-polonă și cere repatrierea lor

Migranții blocați la frontiera belaruso-polonă trebuie transportați înapoi în țările lor de origine, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, care a respins posibilitatea ca Germania să primească acești migranți, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

''Ceea ce ar trebui să se întâmple este ca migranții, cu sprijinul autorităților lor naționale respective, să fie conduși în siguranță înapoi în țările lor de origine'', a spus oficialul german.

Întrebat despre cum s-ar putea proceda în cazul acelor migranți pentru care guvernele lor nu-și asumă responsabilitatea, el nu a dat un răspuns clar, afirmând că deocamdată se lucrează la ''soluția descrisă'', întrucât aceasta este ''calea adecvată''.

Potrivit estimărilor autorităților poloneze, circa 2.000 de migranți care încearcă să ajungă în vestul Europei se află în tabere improvizate la frontiera belaruso-polonă, majoritatea venind din Irak, Siria și Yemen. Autoritățile de la Varșovia se așteaptă la noi încercări ale migranților de a forța trecerea graniței, unde sunt desfășurate importante efective ale forțelor de ordine poloneze.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin a apreciat pozitiv discuția telefonică pe care șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avut-o cu ministrul de externe belarus Vladimir Makei. ''Este important să se desfășoare astfel de conversații pentru a ajunge la o soluție umanitară și pașnică a conflictului pe care l-a declanșat Belarusul'', a spus Seibert, cu referire la valul de migranți ilegali orchestrat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko drept represalii pentru sancțiunile europene.

În acest timp, purtătorul de cuvânt al MAE german, Christofer Burger, a declarat că eforturile Berlinului pentru soluționarea acestei crize încep să dea rezultate, dând ca exemplu faptul că amenințarea cu ''sancțiuni dureroase'' din partea UE a determinat mai multe companii aeriene să renunțe la transportarea cetățenilor irakieni sau sirieni către Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău