Germania promite un ajutor suplimentar la Conferința donatorilor pentru Republica Moldova

  • 21 Noiembrie 2022 16:49
Germania promite un ajutor suplimentar la Conferința donatorilor pentru Republica Moldova

Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro (33,08 milioane de dolari) Republicii Moldova din partea Berlinului pentru a ajuta la consolidarea acestei țări împotriva numeroaselor efecte ale războiului din Ucraina vecină, relatează DPA.

Aceste fonduri urmează să fie utilizate, printre altele, pentru extinderea surselor de energie regenerabilă, promovarea eficienței energetice și dezvoltarea infrastructurilor municipale, au declarat, luni, delegații germani la cea de-a treia Conferință internațională a donatorilor pentru Republica Moldova, care se desfășoară la Paris, scrie Agerpres.

La rândul său, ministrul german al dezvoltării economice, Svenja Schulze, a indicat că, din donația suplimentară, ministerul său va oferi 28,7 milioane de euro, ce vor fi utilizați în primul rând pentru a crește eficiența energetică a clădirilor.

Guvernul german intenționează să transmită un mesaj clar de solidaritate cu Republica Moldova, a spus Schulze.

"Cu acest sprijin, ajutăm Republica Moldova să-și rupă dependența de aprovizionarea cu energie din Rusia, venind în același timp și în ajutorul persoanelor aflate în dificultate pentru a trece iarna", a afirmat ea.

Președintele francez Emmanuel Macron și omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, intenționează să ia cuvântul la sfârșitul conferinței.

Vizita lui Baerbock la Paris are loc pe fundalul recentelor tensiuni franco-germane. O reuniune de luna trecută a guvernelor din cele două țări a fost anulată în ultimul moment din cauza dezacordului cu privire la criza energetică în Europa, printre altele.

O primă conferință a donatorilor a avut loc la Berlin în aprilie, iar o a doua la București în iulie, colectându-se suma 600 de milioane de euro.

Republica Moldova a fost declarată candidat la aderarea la UE în luna iunie, alături de Ucraina.

Sute de mii de refugiați ucraineni au intrat în această mică republică de numai 2,6 milioane de locuitori la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Între altele, este nevoie de sprijin pentru cei 90.000 de ucraineni rămași pe teritoriul Republicii Moldova.

Republica Moldova este puternic dependentă de aprovizionarea cu gaze rusești, iar Moscova a amenințat că va întrerupe livrările.Populația suferă din cauza unei inflații ridicate, la fel ca în alte părți din Europa, în timp ce războiul împiedică comerțul Republicii Moldova cu Ucraina și îi amenință securitatea.

În perioada premergătoare conferinței, Franța și-a subliniat marea dorință de a sprijini Republica Moldova.

Anul viitor, un alt eveniment internațional similar este programat la Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău