Germania poartă discuții cu Israelul pentru a cumpăra sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, menit să distrugă în siguranță rachetele nucleare

  • 12 Septembrie 2022 20:00
Germania poartă discuții cu Israelul pentru a cumpăra sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, menit să distrugă în siguranță rachetele nucleare

Germania este în discuții cu Israelul pentru a cumpăra sistemul de apărare antirachetă Arrow 3, ca parte a eforturilor Berlinului de a-și întări forțele armate după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luni premierul israelian Yair Lapid, în cadrul unei vizite în capitala germană, relatează Reuters.

Germania și-a sporit cheltuielile militare după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie, trimițând în același timp ajutoare și arme grele la Kiev ca parte a unui răspuns internațional, scrie G4Media.

„Israelul … va juca un rol în construirea noii forțe de apărare a Germaniei, în principal în domeniul apărării aeriene”, a declarat Lapid reporterilor, vorbind alături de cancelarul german Olaf Scholz.

„… are de-a face cu angajamentul nostru total față de siguranța Germaniei, față de siguranța Europei, față de capacitatea democrațiilor liberale de a se apăra”, a adăugat el.

Lapid a descris discuțiile lor ca ducând la un „viitor posibil acord”, dar a refuzat să schițeze costurile. Scholz a declarat că Germania își va consolida apărarea prin cumpărarea mai multor sisteme de apărare aeriană în viitor și a numit sistemul Arrow 3 o „ofertă de înaltă performanță”, dar a refuzat, de asemenea, să intre în detalii.

Interceptorii Arrow 3 sunt proiectați să zboare dincolo de atmosfera terestră, unde focoasele lor se detașează pentru a deveni sateliți „kamikaze”, sau „vehicule ucigașe” care urmăresc și se izbesc de ținte. Astfel de doborâri la mare altitudine sunt menite să distrugă în siguranță rachetele nucleare, biologice sau chimice care se apropie.

O sursă guvernamentală germană a declarat pentru Reuters: „Da, există planul de a cumpăra Arrow 3, dar nu s-a semnat nimic”.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre eforturile bâlbâite de relansare a acordului nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, Scholz îndemnând Teheranul să nu refuze propunerile făcute de Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău