Germania | Partidul Verzilor își nominalizează, pentru prima dată în istoria sa, propriul candidat la funcția de cancelar

  • 19 Aprilie 2021 09:44
Germania | Partidul Verzilor își nominalizează, pentru prima dată în istoria sa, propriul candidat la funcția de cancelar

Partidul german al Vezilor, aflat în ascensiune de popularitate, își nominalizează luni, pentru prima dată în istoria sa, propriul candidat la funcția de cancelar în perspectiva alegerilor legislative federale din luna septembrie, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Cei doi candidați, Robert Habeck și Annalena Baerbock, conduc împreună partidul din 2018, într-o perioadă în care acesta este beneficiarul unui val de popularitate.

În condițiile în care în jur de 20% din electorat declară că îi vor sprijini la alegerile din septembrie, Verzii sunt pe cale să obțină zeci de mandate în Bundestag.

În această situație, ar putea revendica cu îndreptățire un loc în orice viitoare coaliție de guvernare post-Merkel.

Dintre cei doi, Robert Habeck, în vârstă de 51 de ani, este politicianul mai experimentat. A fost ministru al mediului timp de șase ani în landul de unde provine, Schleswig-Holstein, și este figura intelectuală a partidului, având publicate mai multe cărți, inclusiv pentru copii.

Un fapt neobișnuit pentru un politician german, Habeck - ca și cancelarul Angela Merkel, de altfel - nu are cont personal de Twitter. El s-a retras de pe rețelele sociale în 2019 după un furt de date și în urma criticilor legate de postările sale despre politica landului.

Baerbock, în schimb, postează cu regularitate pe Twitter pe teme cheie pentru Verzi, dar și din politica internațională. Este membră în Bundestag din 2013, iar din 2018 a format alături de Habeck o pereche telegenică, armonioasă la conducerea partidului.

În vârstă de 40 ani, Annalena Baerbock s-a născut în Saxonia Inferioară, trăiește cu familia la Potsdam, lângă Berlin, și a câștigat de trei medalia de bronz la campionatele germane de trambulină.

Un sondaj prezentat vineri de televiziunea publică ZDF a arătat că 42% dintre votanții germani îl preferă pe Habeck drept candidat la funcția de cancelar, în vreme ce 29% o susțin pe Baerbock.

Cu toate acestea, susținătorii Verzilor sunt împărțiți în mod egal când este vorba să decidă între cei doi candidați.

Nominalizarea ce va fi anunțată luni nu va însă decizia finală a partidului, ea urmând să survină la conferința din iunie, când va fi aprobat și programul electoral al formațiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău