Germania oprește exporturile de armament către Kazahstan

  • 08 Ianuarie 2022 10:46
Germania oprește exporturile de armament către Kazahstan

Germania anunță că oprește exporturile de armament către Kazahstan, ca urmare a tulburărilor sociale și politice care au loc în această țară de la sfârșitul săptămânii trecut.

Anul trecut, au fost acordate 25 de licențe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceasta este o valoare relativ scăzută, dar s-a considerat necesară oprirea exporturilor, având în vedere situația actuală, relatează Agerpres.

Zeci de persoane au murit, iar clădiri publice au fost jefuite și incendiate, în special la Almatî, cel mai mare oraș și centru economic din Kazahstan, în cele mai grave violențe pe care le-a cunoscut fosta republică sovietică în cei 30 de ani de independență.

Cel mai mare val de proteste din ultimii ani a fost declanșat de indignarea față de creșterea semnificativă a prețurilor la carburanți la stațiile de benzină din fosta republică sovietică, bogată în petrol și gaze naturale, cu peste 18 milioane de locuitori. Acestea s-au transformat în proteste antiguvernamentale.

În replică, actualul președinte kazah, Tokaev, a demis guvernul înainte ca armata să intervină în orașul Almatî, miercuri târziu.

La invitația lui Tokaev, o alianță militară condusă de Rusia a fost desfășurată în țară într-un moment de mare tensiune în relațiile Est-Vest: Rusia și Statele Unite se pregătesc pentru discuții săptămâna viitoare privind criza din Ucraina.

În contextul protestelor, autoritățile l-au reținut pe fostul șef al securității Karim Massimov sub suspiciunea de trădare. Acesta este un apropiat al fostului președinte kazah Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a fost cel mai longeviv lider al unui stat ex-sovietic până când i-a predat președinția lui Tokaev în 2019. Se crede că familia sa și-a păstrat influența în Nur-Sultan, capitala construită special pentru acest scop, care poartă numele său, scrie Reuters.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău