Germania nu exclude un nou lockdown, inclusiv pentru vaccinați

  • 19 Noiembrie 2021 13:44
Germania nu exclude un nou lockdown, inclusiv pentru vaccinați

Situația epidemiologică din Germania este atât de gravă încât un lockdown, inclusiv pentru persoanele care s-au vaccinat, nu poate fi exclus, a declarat vineri ministrul sănătății Jens Spahn, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Ne aflăm acum în situația - chiar dacă ceea ce spun va produce un news alert - în care nu putem exclude nimic”, a afirmat Spahn, atunci când a fost întrebat dacă poate garanta excluderea persoanelor vaccinate în cazul introducerii unui nou lockdown.

Pe de altă parte, șeful Institutului Robert Koch (RKI, organismul german de control al maladiilor), Lothar Wieler, a cerut populației să stea acasă pe cât posibil și închiderea cafenelelor prost ventilate, relatează dpa.

Wieler a atras atenția că spitalele sunt la limită în multe regiuni și că va fi insuficientă creșterea ratei de vaccinare pentru a stăvili pandemia.

„Întreaga Germanie este o uriașă explozie (de cazuri). Aceasta este o urgență națională. Trebuie să frânăm de urgență”, a avertizat șeful RKI.

Bundesrat, camera superioară a parlamentului german, a adoptat vineri, în unanimitate, o nouă legislație menită să stopeze cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, în contextul în care contagierile și spitalizările sunt în creștere în întreaga țară, relatează dpa.

Măsurile impun așa-numita regulă „3G - geimpft, genesen oder getestet”, adică vaccinat, trecut prin boală și vindecat sau testat recent - pentru desfășurarea activității la locul de muncă și pentru călătoria cu mijloacele de transport public. Este încurajată telemunca, acolo unde este posibil, dar este exclusă închiderea școlilor sau a afacerilor.

Potrivit EFE, noua legislație a fost elaborată de viitoarea coaliție de guvernământ care ar urma să fie condusă de social-democratul Olaf Scholz, alături de Verzi și de liberali.

Noul cadru juridic va înlocui așa-numita stare epidemică la nivel național, care expiră la 25 noiembrie și care permite landurilor să introducă restricții fără aprobarea parlamentelor regionale.

Noua legislație este valabilă până la 19 martie 2022 și poate fi prelungită pentru alte trei luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău