Germania: Ministrul de Finanțe a cerut încetarea producției de energie pe bază de gaz natural

  • 31 Iulie 2022 19:07
Germania: Ministrul de Finanțe a cerut încetarea producției de energie pe bază de gaz natural

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a cerut încetarea producției de energie pe bază de gaz natural, în contextul temerilor că Germania ar putea intra într-o criză a gazelor pe măsură ce Rusia își reduce livrările, relatează Agerpres, conform DPA.

”Trebuie să luăm măsuri pentru a evita o criză energetică, suprapusă peste criza gazelor. Gazul nu mai trebuie folosit pentru producția de electricitate”, a indicat Lindner în ziarul Bild am Sonntag, scrie G4Media.

El a cerut de asemenea ca ”centralele nucleare sigure și prietenoase cu mediul” să fie menținute în exploatare în Germania până în anul 2024 dacă va fi nevoie și a precizat că ministrul german al economiei, Robert Habeck, are prerogativele legale de a opri folosirea gazului pentru producția de energie electrică.

Însă un purtător de cuvânt al acestuia din urmă a avertizat că ”o interdicție completă a folosirii gazului pentru producția de electricitate va conduce la o criză de energie și la întreruperi de curent”. Mai mult, a precizat același purtător de cuvânt, unele centrale electrice pot funcționa numai pe gaz și sunt esențiale în susținerea rețelei de alimentare cu electricitate. Dar se fac eforturi pentru a înlocui gazul în producția de energie acolo unde este posibil, a mai spus acesta.

Puternic dependentă de gazul rusesc, Germania se confruntă cu reduceri succesive ale livrărilor efectuate de compania rusă Gazprom, în timp ce Berlinul acuză Moscova că invocă pretexte pentru a justifica aceste reduceri ale volumului de gaz și care sunt considerate de Germania de fapt represalii după sancțiunile ce i-au fost impuse de UE în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Gazprom a redus începând de miercuri volumul gazelor livrate prin conducta Nord Stream la 20% din capacitatea acesteia, amplificând astfel temerile că Germania nu va avea suficiente gaze la iarnă, cu efecte potențial dezastruoase pentru industrie și populație.

Germania caută în acest timp soluții, cum ar fi repunerea în funcțiune a unor termocentrale pe cărbune. Pentru a ajuta această țară, Comisia Europeană a cerut statelor UE să-și reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022 – martie 2023, față de media ultimilor cinci ani. Primită nefavorabil de unele state membre, propunerea a fost în final inclusă într-un acord încheiat marți la nivelul UE, care prevede însă că această reducere va fi deocamdată voluntară, iar dacă executivul comunitar va decide să devină obligatorie mai multe state membre vor beneficia de excepții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău