Germania: Merkel, audiată în scandalul Wirecard, își apără demersul de a promova compania într-o vizită în China

  • 23 Aprilie 2021 14:16
Germania: Merkel, audiată în scandalul Wirecard, își apără demersul de a promova compania într-o vizită în China

Cancelarul german Angela Merkel și-a apărat vineri eforturile de a promova, cu prilejul unei vizite în China în 2019, defuncta de acum companie germană de plăți online Wirecard, afirmând că la acea vreme nu existau indicii ale unor ''nereguli grave'', transmite dpa, preluat de Agerpres.

Audiată în fața unei comisii parlamentare care anchetează falimentul șoc al Wirecard, Angela Merkel a negat că ar fi acordat un tratament special fostei companii vedetă germane.

''Wirecard AG nu a primit niciun tratament preferențial în timpul acelei deplasări'', a afirmat ea.

Potrivit Angelei Merkel, obiectivele Wirecard la acea vreme coincideau cu cele ale guvernului și era normal pentru cancelar să promoveze interesele companiilor germane cu prilejul discuțiilor bilaterale.

''În pofida relatărilor din presă, la acea vreme nu exista niciun motiv de a presupune grave nereguli la Wirecard'', a spus ea.

Wirecard, care avusese una din cele mai bune cotații DAX pe Bursa de la Frankfurt, a recunoscut că 1,9 miliarde de euro incluse în contabilitatea sa nu au existat probabil niciodată. Aceasta a declanșat prăbușirea acțiunilor companiei, urmată de faliment și de arestarea unor foști executivi.

În timpul vizitei sale în China în septembrie 2019, Angela Merkel a discutat cu conducerea chineză despre planurile de preluare a firmei chineze AllScore Financial de către Wirecard.

Acest subiect fusese parte a eforturilor Germaniei de a obține un acces mai bun pe piețele chineze, a explicat Merkel.

Deși privind în urmă pare că această vizită a fost doar despre Wirecard, a fost ''departe de așa ceva'', a spus ea, precizând că a abordat numeroase alte subiecte cu președintele chinez Xi Jinping.

Angela Merkel a confirmat că, înaintea acestei deplasări, s-a întâlnit cu Karl-Theodor zu Guttenberg, lobby-ist pentru Wirecard și fost ministru federal al apărării și al economiei. Ea a spus însă că nu își amintește dacă subiectul Wirecard a fost menționat cu acest prilej.

În fine, Angela Merkel a mai spus că, ''în calitate de cancelar'', poartă responsabilitatea și că trebuie făcut totul pentru a se evita astfel de situații pe viitor, amintind în acest sens reforma plănuită a autorității de supraveghere BaFin.

Procurorii cred că Wirecard își falsifica bilanțurile contabile cel puțin din 2015. Auditorul său EY le-a aprobat, cu toate acestea, an după an, punându-se întrebarea de ce neregulile financiare nu au fost observate niciodată.

În plan mai larg, dezvăluirile au aruncat dubii asupra eficienței autorităților de supraveghere financiară din cea mai mare economie europeană.

Ministrul de finanțe Olaf Scholz, al cărui minister supervizează autoritatea BaFin, a fost chestionat și el joi de comisia parlamentară.

Deși a admis că este necesară o reformă, Scholz a spus că ''responsabilitatea pentru această fraudă pe scară largă nu revine guvernului german'', el arătând cu degetul spre auditori.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău