Germania | La Berlin a fost lansat un proiect unic în lume, un lăcaș de cult pentru creștini, musulmani și evrei

  • 27 Mai 2021 19:43
Germania | La Berlin a fost lansat un proiect unic în lume, un lăcaș de cult pentru creștini, musulmani și evrei

Creștini, musulmani și evrei au pus joi la Berlin piatra de temelie pentru un lăcaș de cult comun, un proiect prezentat ca fiind unic în lume și care survine într-un context de tensiuni între comunități religioase exacerbate de conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP.

Imamul, pastorul și rabinul unei ''Singure Case'' au dorit să vadă în așezarea acestei prime pietre ''o etapă importantă către finalizarea proiectului nostru inter-religios de pace'', potrivit rabinului Andreas Nachama.

La zece ani de la conceperea acestui proiect, lucrările de construcție pentru acest vast edificiu, situat pe Insula Muzeelor din centrul Berlinului, ar urma să dureze patru ani. Lansarea lucrărilor, prevăzută anul trecut, a fost amânată din cauza pandemiei.

Construit pe locul unei vechi biserici distruse în timpul RDG comuniste, clădirea a fost proiectată astfel încât fiecare grup de credincioși să se poată ruga separat.

Dar moscheea, sinagoga și biserica protestantă vor fi legate între ele printr-o mare sală comună unde evenimente și festivaluri vor putea fi, de asemenea, sărbătorite împreună.

''Bucuria legată (...) de acest proiect de pace unic al religiilor crește odată cu fiecare piatră care va fi pusă'', a afirmat, la rândul său, pastorul Gregor Hohberg, înainte de ceremonie.

''Pentru noi este un pas înainte plin de simbolism'', a afirmat imamul viitoarei moschei Kadir Sanci.

''În aceste vremuri de polarizare a opiniilor și atitudinilor'' care ''aruncă o mare umbră asupra lumii, lăcașul întruchipează spiritul constructiv al credinței și spiritualității'', a adăugat el, apreciind că acest lăcaș de cult a trei religii monoteiste este ''un loc de pace și securitate'', ''un elogiu al diferenței'' în timp ce tensiunile dintre evrei și musulmani au fost amplificate în Germania în ultimele săptămâni din cauza recrudescenței conflictului armat israeliano-palestinian.

Primarul Berlinului, Michael Müller, a denunțat într-un discurs rostit în timpul ceremoniei ''ura, violența, antisemitismul și islamofobia, rasismul și incitarea la ura rasială'' care ''nu își au locul în societatea noastră''.

''Este normal și chiar important ca în capitala Germaniei să se poată discuta despre conflicte dramatice mondiale", a spus el, respingând orice formă de violență.

Drapele israeliene au fost arse și au fost rostite sloganuri antisemite la mitinguri pro-palestiniene în Germania, în ultimele săptămâni.

Cancelarul Angela Merkel a avertizat sâmbătă împotriva izbucnirilor rasiste sau antisemite în timpul manifestațiilor în favoarea cauzei palestiniene.

''Cei care poartă ura împotriva evreilor pe stradă, cei care incită la ură rasială, sunt în afara Legii noastre fundamentale'', a subliniat cancelarul german, în special după izbucniri violente în timpul unui miting la Berlin. Aproximativ 60 de persoane au fost arestate și aproximativ 100 de polițiști răniți.

Imamul, pastorul și rabinul lăcașului de cult au rostit scurte rugăciuni înainte ca obiecte simbolice ale celor trei religii să fie turnate în beton.

Proiectul, estimat la 47 de milioane de euro, este parțial finanțat de statul german și primăria din Berlin. De asemenea, a fost lansată o campanie de donații pentru a strânge cei aproximativ opt milioane de euro care încă lipsesc.

Locuitorii Germaniei sunt în majoritate creștini, mulți dintre ei protestanți, dar există și o mare comunitate musulmană estimată a avea între 5,3 și 5,6 milioane de credincioși, reprezentând 6,4 până la 6,7% din populația acestei țări.

Decimată de Holocaust, comunitatea evreiască este astăzi una dintre cele mai dinamice din Europa datorită sosirii în anii '90 a peste 200.000 de evrei din fosta Uniune Sovietică și cărora Germania le-a deschis porțile.

În prezent, comunitatea evreiască din Germania este estimată la aproximativ 225.000 de persoane, a treia cea mai mare comunitate din Europa după cele Franța și Marea Britanie.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
12,19
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:4,02 m/s
Thu
16
Fri
16
Sat
15
Sun
15
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău