Germania ia în calcul trimiterea de soldați în estul Europei
-
29 Aprilie 2016 17:04
Cancelarul german Angela Merkel a anunțat oficial vineri că Germania studiază posibilitatea de a participa cu trupe la o eventuală prezență a NATO în statele din flancul estic al Alianței, prezență menită să descurajeze posibile intenții agresive ale Rusiei, scrie Agerpres.Șefa guvernului de la Berlin a făcut această declarație la o conferința de presă desfășurată la Berlin…
Cancelarul german Angela Merkel a anunțat oficial vineri că Germania studiază posibilitatea de a participa cu trupe la o eventuală prezență a NATO în statele din flancul estic al Alianței, prezență menită să descurajeze posibile intenții agresive ale Rusiei, scrie Agerpres.
Șefa guvernului de la Berlin a făcut această declarație la o conferința de presă desfășurată la Berlin după întrevederea cu premierul leton, Maris Kucinskis. 'Germania examinează cum și-ar putea continua și eventual consolida angajamentul' în direcția 'sporirii securității tuturor statelor membre (ale NATO) în est', a indicat Angela Merkel, asigurând însă că o astfel de desfășurare de trupe nu va fi 'în contradicție cu Actul Fondator NATO-Rusia'. Prin această înțelegere, încheiată în anul 1997, Alianța a promis Moscovei că nu va amplasa baze permanente în flancul estic al Alianței.
Declarațiile Angelei Merkel survin după ce presa germană a scris că Germania ar putea trimite 150-200 de soldați în Lituania. Ministrul lituanian al apărării, Juozas Olekas, a mers și mai departe declarând că omologul său german, Ursula von der Leyen, l-a informat că Germania ar putea prelua comanda alcătuirii unui batalion al NATO în Lituania. 'Suntem foarte mulțumiți de decizia Germania, care constituie un pas important în direcția solidarității pentru consolidarea securității noastre comune', a spus oficialul lituanian.
Conform unui articol publicat joi de Spiegel Online, în timpul mini-summitului desfășurat luni la Hanovra, la care au participat cancelarul Angela Merkel, președinții francez și american, Francois Hollande și Barack Obama, și premierii britanic și italian, David Cameron și Matteo Renzi, șefa guvernului de la Berlin a acceptat în spatele ușilor închise o contribuție militare a țării sale la constituirea unitățile NATO din flancul estic.
Îngrijorați de intervențiile militare ale Rusiei în Ucraina, oficiali din Polonia și statele baltice au cerut în mod repetat o prezență militară permanentă a NATO în țările lor. Dar, până în prezent, Alianța și-a arătat angajamentul față de aceste state doar printr-o prezență a unor trupe prin rotație, invocând Actul Fondator NATO-Rusia.
Totuși, la sfârșitul lunii martie Pentagonul a anunțat că, începând din februarie 2017, Statele Unite vor avea o brigadă de blindate desfășurată în Europa de Est. Brigada va fi alcătuită din 4.200 de soldați, tancuri și vehicule blindate. Chiar dacă și această brigadă va fi desfășurată tot pe principiul rotației, fiind o prezență continuă ea ar urma să aibă practic un caracter permanent. De asemenea, în caz de conflict, această brigadă ar putea forma o divizie completă împreună cu celelalte două brigăzi americane dislocate permanent în Europa.
O decizie privind viitoarea prezență a NATO în statele flancului estic, inclusiv în România, va fi luată la summitul NATO, care va avea loc pe 8 și 9 iulie la Varșovia.