Germania: Fosta RDG a recuperat în mare parte decalajul economic față de landurile din Vest

  • 16 Septembrie 16:00
Germania: Fosta RDG a recuperat în mare parte decalajul economic față de landurile din Vest

La 30 de ani de la reunificarea Germaniei, fosta Republică Democrată Germană (RDG) a recuperat în mare parte decalajul economic față de landurile din Vest, însă rămâne în continuare mai puțin încrezătoare în instituțiile democratice, arată un raport anual publicat miercuri, informează AFP, preluat de Agerpres.

 

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în landurile din fosta RDG, inclusiv în capitala Berlin, a ajuns la 79,1% față de restul țării, potrivit unui raport cu privire la unificarea germană prezentată miercuri în consiliul de miniștrii, la aproape 30 de ani de la reunificarea din 3 octombrie 1990.

Este vorba de o îmbunătățire spectaculoasă față de situația din 1990, când PIB-ul pe capita în landurile din Est era la 37% față de restul țării.

"Unele lucruri au durat mai mult decât se preconiza. Însă în numeroase domenii, putem spune în mare: unificare realizată" a salutat comisarul guvernamental pentru noile landuri, Marco Wanderwitz.

Decalajul a fost în mare parte înlăturat în termeni de venituri: media veniturile din Est era în 2018 echivalentă cu 88,3% din media veniturilor din Vest, grație în parte aportului IMM-urilor, dintre care unele specializate în "tehnologiile viitorului".

Există în continuare un anumit decalaj față de vest, în special din cauza unei densități a populației semnificativ mai mici în est, unde zonele rurale rămân numeroase iar aglomerările urbane puțin dezvoltate.

"Un alt motiv important este "talia mică" a economiei, adică a absenței de mari companii care să își aibă sediul social în est" și care să investească în cercetare și dezvoltare, se mai arată în raport.

Un alt domeniu în care decalajul a fost înlăturat este șomajul. Dacă în 2005 fosta RDG avea o rată a șomajului de aproape 15%, în prezent această rată a coborât sub 10% și în unele zone a atins chiar 6%, aproape de nivelul minim de 4% înregistrat în unele regiuni din sudul Germaniei.

Raportul subliniază însă că această evoluție se datorează în mare parte ieșirii la pensie a precedentelor generații.

Cu toate acestea, în unele domenii estul are performanțe mai bune decât vestul. Femeile din fosta RDG au un acces mai bun la un loc de muncă în program full time decât în vest (74% față de 68%), grație în special unui sistem de îngrijire a copiilor mai performant.

În pofida acestor progrese există unii indicatori care sunt mai puțin favorabili în est. Astfel gradul de aprobare a sistemului și instituțiilor democratice este de 91% în fosta RFG în timp ce în est ajunge abia la 78%. De asemenea, "atitudinile față de străini prezintă diferențe între est și vest", precizează comisarul guvernamental.

Landurile din est, cu excepția capitalei Berlin, sunt regiunile unde extrema dreaptă are cele mai bune performanțe la alegeri din Germania, deseori trecând de 20% din voturi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,5 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
1
Fri
5

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău