Germania, care deține președinția Consiliului UE, amenință cu extinderea sancțiunilor blocului comunitar împotriva Belarus

  • 17 August 2020 15:24
Germania, care deține președinția Consiliului UE, amenință cu extinderea sancțiunilor blocului comunitar împotriva Belarus

Germania, care asigură în prezent președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE), a amenințat luni cu extinderea sancțiunilor deja decise împotriva unor responsabili din Belarus după violențele împotriva manifestanților care cer plecarea președintelui Aleksandr Lukașenko, reales pentru al șaselea mandat în urma unui scrutin contestat în 9 august, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

'Luăm în calcul posibilitatea extinderii sancțiunilor și la alți responsabili' din Belarus dacă situația din teren nu se ameliorează, a declarat presei Steffen Seifert, purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

El a cerut autorităților de la Minsk să renunțe la utilizarea forței împotriva manifestanților, eliberarea 'imediată și fără condiții' a celor care au fost încarcerați și inițierea unui 'dialog național între guvern, opoziție și societate pentru depășirea acestei crize'.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) 'ar putea juca un rol important' în această privință, trimițând o misiune de mediere pentru 'verificarea rezultatelor scrutinului', a spus el.

OSCE a indicat că nu a trimis observatori în Belarus pentru alegerile prezidențiale din 9 august, din lipsa unei invitații în timp util din parte acestei țări.

Manifestațiile uriașe, care au avut loc în weekend la Minsk, dar și în multe alte orașe din Belarus, sunt 'impresionante' și 'emoționante', a declarat purtătorul de cuvântul al cancelarului german. Manifestanții 'trebuie să știe că Europa este de partea lor', a adăugat el.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat luni că un nou summit extraordinar al celor 27 de lideri ai țărilor membre UE va avea loc miercuri prin videoconferință pentru a discuta situația din Belarus. 'Poporul din Belarus are dreptul să-și decidă viitorul și să-și aleagă liber un conducător', a declarat Charles Michel într-un mesaj postat pe Twitter, citat de dpa. 'Violența împotriva protestatarilor este inacceptabilă și nu poate fi permisă', a subliniat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău