Germania: Candidatul conservatorilor cere rivalului social-democrat să formuleze scuze pentru critici cu privire la acțiuni ale

  • 11 Septembrie 2021 16:44
Germania: Candidatul conservatorilor cere rivalului social-democrat să formuleze scuze pentru critici cu privire la acțiuni ale

Armin Laschet, candidatul conservatorilor germani în alegerile ce vor avea lor luna aceasta și care vor decide cine îi va succeda cancelarului federal Angela Merkel, a cerut sâmbătă ca rivalul său social-democrat Olaf Scholz să formuleze scuze pentru criticile aduse unei anchete asupra spălării de bani, anchetă ce a presupus percheziții la ministerul său, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Procurorii germani au anunțat joi că au confiscat documente la Ministerul de Finanțe și Ministerul de Justiție ca parte a unei anchete privind o posibilă obstrucționare a justiției de către o agenție guvernamentală care este responsabilă de investigarea spălării banilor.

Procurorii au precizat într-un comunicat că investighează Unitatea pentru Informații Financiare (FIU) începând din 2020 din cauză că agenția nu a transmis mai departe, către poliție și justiție, rapoarte de la bănci privind posibile cazuri de spălare de bani. FIU este parte a Administrației Federale a Vămilor, care este controlată de Ministerul de Finanțe, condus de social-democratul Olaf Scholz.

Aceste percheziții au survenit într-un moment important pentru ministrul Olaf Scholz, al cărui Partid Social-Democrat conduce în sondajele de opinie înainte de alegerile naționale din 26 septembrie.

După aceste percheziții, Scholz a declarat că procurorii ar fi putut trimite în scris întrebările lor directe pe care le aveau către minister.

"Atunci când procurorii percheziționează un minister, răspunsul corect ar fi fost cel de a spune că vom ajuta procurorii, nu să se formuleze suspiciuni în legătură cu respectarea legii. Aceasta (formularea de suspiciuni) îi ajută pe populiști", a declarat Laschet în timpul unei conferințe a Uniunii Creștin-Sociale bavareze, în aplauzele delegaților.

"Sper că el (Olaf Scholz) își va cere scuze", a spus Laschet, adăugând că Germania ar trebui să fie un model în ceea ce privește acceptarea acțiunilor justiției, în condițiile în care critică alte guverne populiste ce discreditează procurori și judecători.

Toate sondajele recente dau Partidul Social-Democrat (SPD), care îl are pe ministrul de finanțe Olaf Scholz candidat pentru postul de cancelar, peste CDU în intențiile de vot. SPD este cotat cu 24-26% din intențiile de vot, iar blocul CDU/CSU cu 20-21%. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău