Germania | Armin Laschet își asumă 'responsabilitatea' pentru eșecul conservatorilor la legislative

  • 16 Octombrie 2021 15:52
Germania | Armin Laschet își asumă 'responsabilitatea' pentru eșecul conservatorilor la legislative

Armin Laschet și-a asumat sâmbătă 'responsabilitatea' eșecului taberei sale conservatoare la alegerile federale din Germania de la sfârșitul lunii septembrie, admițând că partidul său trebuie să se pregătească să intre în opoziție, după 16 ani în care s-a aflat la putere, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Responsabilitatea acestui rezultat îmi revine în calitate de lider și de candidat la funcția de cancelar. Sunt responsabil de campania electorală' și de eșecul acesteia, a declarat Armin Laschet la congresul tinerilor din Uniunea Creștin-Democrată (CDU), ce are loc la Münster în acest weekend.

'Am obținut un rezultat amar' și 'nimic nu poate fi trecut sub tăcere', a mai spus creștin-democratul.

La scrutinul din septembrie, conservatorii au obținut, cu 24,1% din voturi, cel mai slab rezultat din istorie, plasându-se pe locul al doilea, după social-democrați.

Aceștia au pus, de altfel, bazele unui viitor guvern de coaliție tripartită cu Verzii și cu liberalii din FDP, cele trei partide anunțând vineri un acord preliminar în acest sens.

Vor urma discuții aprofundate pentru un program de guvernare, la finalul cărora, dacă va rezulta un acord, cancelar va deveni social-democratul Olaf Scholz.

Armin Laschet a fost de părere că de acum conservatorii trebuie să se pregătească să intre în opoziție în Bundestag, o situație în care în care nu s-au mai aflat din 2005.

'Acum, totul indică faptul că o coaliție semafor tricoloră (corespunzătoare culorilor celor trei formațiuni, n.red.) va vedea lumina zilei', a recunoscut el.

De altfel, Armin Laschet a calificat acordul preliminar, ce respinge o creștere a impozitelor și accelerează decarbonizarea, ca 'bun'. 'Am fi putut să împărtășim unele din aceste propuneri', a spus el.

Laschet a mai afirmat că va părăsi în curând funcția de prim-ministru al celui mai populat land, Renania de Nord - Westfalia, și a chemat la o înnoire a partidului, mai ales prin întinerire și o creștere a ponderii femeilor.

Armin Laschet a pledat și pentru mai multă unitate în interiorul CDU, în pericol de implozie. Vineri, unul din opozanții săi, ultraliberalul Friedrich Merz, potențial candidat la președinția partidului, apreciase că CDU se află 'în pragul prăbușirii'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău