Germania anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1 miliard de euro pentru a „proteja infrastructurile critice la început de iarnă”

  • 11 Octombrie 2023 12:41
Germania anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1 miliard de euro pentru a „proteja infrastructurile critice la început de iarnă”

Germania a dezvăluit marți, 10 octombrie, un nou pachet de sprijin pentru Ucraina a cărui valoare se ridică la aproximativ 1 miliard de euro ce urmează să fie livrat în săptămânile viitoare, a anunțat ministerul german al Apărării, precizând că acesta este format din sisteme de apărare antiaeriană, muniție și vehicule blindate ”pentru a proteja infrastructurile critice la început de iarnă”, anunță Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Germania va continua să sprijine Ucraina cu ceea ce are nevoie cel mai urgent – apărare antiaeriană, muniții și tancuri”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Cu acest nou <<pachet de iarnă>> creștem și mai mult gradul de pregătire operațională a forțelor armate ucrainene în lunile următoare”, a afirmat el.

Berlinul are în vedere să livreze un al treilea și un al patrulea sistem de apărare aeriană Iris-T în octombrie.

Unul va fi configurat cu rachete ghidate pentru rază medie de acțiune, iar celălalt pentru rază scurtă de acțiune, a precizat Ministerul german al Apărării într-un comunicat de presă.

Boris Pistorius a completat că pachetul include un sistem suplimentar de rachete de apărare antiaeriană Patriot, la care s-a referit săptămâna trecută cancelarul Olaf Scholz. Data de livrare a acestuia nu a fost precizată, dar instruirea (pentru utilizarea sa) va începe deja în următoarele săptămâni”.

Acesta va proveni direct din stocurile Bundeswehr-ului și va include, pe lângă stația de control și radar, opt lansatoare și ”probabil” peste 60 de rachete ghidate.

Sunt recunoscător Germaniei pentru amplul pachet militar anunțat. Patriot, IRIS-T, Gepard, tancuri, vehicule blindate și alte echipamente. Pe măsură ce se apropie iarna, acesta este exact sprijinul de care avem nevoie și pe care l-am discutat cu Olaf Scholz în Granada”, și-a exprimat recunoștința Zelenski într-un mesaj publicat pe Twitter.

Sprijinul substanțial anunțat de Germania vine în contextul în care furtuna politică din Statele Unite nu a trecut. Camera Reprezentanților este în continuare fără președinte, astfel că mașinăria americană de legiferare este blocată până la alegerea unui nou președinte.

La acest aspect se adaugă și izbucnirea conflictului în Orientul Mijlociu, prin atacurile teroriste ale organizației Hamas împotriva Israelului.

Într-o reacție sinceră, Uniunea Europeană a spus că nu poate acoperi sprijinul SUA destinat Ucrainei.

Există însă o portiță pe care administrația Biden o are în vedere, aceea de a folosi un program de granturi al Departamentului de Stat pentru a trimite ajutor militar suplimentar Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău