Germania | Angela Merkel, dispusă la compromisuri pentru a încheia un acord cu social-democrații

  • 06 Februarie 2018 12:26
Germania | Angela Merkel, dispusă la compromisuri pentru a încheia un acord cu social-democrații

Cancelarul german Angela Merkel a anunțat marți disponibilitatea blocului conservator de a face concesii importante pentru a parafa un acord cu social-democrații cu privire la formarea noului guvern de la Berlin și a se depăși astfel impasul politic din Germania, transmite Reuters.

''Fiecare dintre noi va trebui să facă unele compromisuri dureroase și sunt gata pentru asta'', a declarat Merkel înaintea unei noi runde de negocieri, considerate decisive, cu Partidul Social-Democrat (SPD) în legătură cu formarea unei noi 'mari coaliții'.

''Atunci când vedem evoluțiile din ultimele ore de pe bursele de valori și trăim vremuri atât de turbulente, ceea ce se așteaptă de la noi, ca partide populare, este să formăm un guvern pentru binele oamenilor, unul care să aducă stabilitate'', a spus Angela Merkel.

Tratativele de marți între Uniunea Creștin-Democrată (CDU), aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și SPD au început la sediul CDU din Berlin în jurul orei locale 10:00 (09:00 GMT).

Negociatorii conservatori și social-democrați au reușit să ajungă duminică la un acord asupra mai multor domenii, printre care locuințele, chiriile și digitalizarea, dar încă există divergențe cu privire la sănătate, piața forței de muncă și politica externă. Principalele subiecte încă în discuție sunt solicitările SPD privind renunțarea la un sistem de sănătate publică bazat pe doi piloni, limitele capacității companiilor de a restricționa condițiile de muncă și exporturile de armament.

Dacă negocierile ajung la un rezultat pozitiv marți, atunci este de așteptat ca miercuri CDU-CSU și SPD să prezinte programul guvernamental și modul de împărțire a portofoliilor ministeriale.

Germania, cel mai mare contributor net la bugetul Uniunii Europene, are de patru luni și jumătate un guvern în exercițiu de la alegerile parlamentare din 24 septembrie 2017, cea mai lungă astfel de perioadă după fondarea Germaniei moderne, în 1949. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău