Germania | Amenzi record de 50 milioane de euro pentru rețelele sociale care nu șterg știrile false de pe platformele lor

  • 06 Aprilie 2017 14:55
Germania | Amenzi record de 50 milioane de euro pentru rețelele sociale care nu șterg știrile false de pe platformele lor

Germania continuă procesul de finalizare a unei legislații prin care să contracareze răspândirea de știri false prin intermediul rețelelor sociale, chiar dacă o astfel de reglementare ar putea conduce la amendarea unor companii precum Facebook sau Twitter, notează Washington Post și Bloomberg.

Guvernul condus de Angela Merkel a aprobat miercuri un proiect de lege care ar urma să fie aprobat de Parlamentul german înaintea alegerilor generale din luna septembrie, scrie CaleaEuropeana. În proiectul legislativ se stipulează că Facebook sau Twitter vor trebui să șteargă rapid de pe rețelele lor conținutul fals care incită la ură, la atitudine criminală, la terorism și la pornografie infantilă.

Washington Post scrie că în cazul în care companiile nu vor respecta aceste prevederi ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 50 de milioane de euro.

”Furnizorii de social media sunt responsabili atunci când platformele lor sunt utilizate pentru a incita la infracțiuni motivate de ură sau știri false”, a precizat ministrul german al Justiției, Heiko Mass într-o declarație, conform Bloomberg.

Aceasta mișcare politică a Germaniei survine după campaniile de răspândire de continuț fals din SUA din timpul alegerilor prezidențiale, dar și după ce mai multe țări europene se gândesc la măsuri care să contracareze diseminarea știrilor false.

Într-o încercare de a preîntâmpina o astfel de lege, Facebook a lansat pentru utilizatorii din Germania – 29 de milioane de germani au conturi de Facebook – un instrument care verifică acuratețea informațiilor prezentate în articolele postate pe rețeaua socială, în scopul filtrării știrilor false.

Presiunea politică asupra acestui subiect este extrem de ridicată având în vedere că Germania se pregătește de alegeri parlamentare, iar Angela Merkel își dorește obținerea unui al patrulea mandat de cancelar. În același timp, și contracandidatul lui Merkel, fostul președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut inclusiv crearea unei legi europene care să combată răspândirea de știri false.

Încă de anul trecut, cancelarul Merkel a avertizat că Rusia s-ar putea folosi de știri false sau de atacuri cibernetice pentru a influența alegerile din 2017. De asemenea, șeful Serviciului Federal de Informații din Germania, Bruno Kahl, a transmis la rândul său că Rusia ar putea încerca să perturbe alegerile legislative de anul viitor, cu scopul destabilizării politice a celei mai mari economii a Europei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău