Germania achiziționează în premieră drone înarmate

  • 06 Aprilie 2022 16:36
Germania achiziționează în premieră drone înarmate

Comisia pentru apărare din Bundestagul german a dat miercuri undă verde pentru achiziția de drone înarmate, o premieră în Germania, țară care în urma invaziei ruse asupra Ucrainei a decis să-și sporească masiv cheltuielile militare.

Comisia a aprobat achiziția a 140 de drone armate model israelian Heron TP, scrie Agerpres. Ministerul Apărării german preconizează să utilizeze 60 dintre ele pentru antrenamente și alte 80 pentru "uz operațional", potrivit proiectului adoptat de comisie.

Comanda se ridică la o sumă totală de 152,6 milioane de euro. Dronele ar urma să fie livrate în decursul următorilor cinci ani.

Aceste drone vor fi utilizate în special pentru "a contribui la protecția de soldați aflați în misiune în străinătate", precizează documentul ministerului.

Germania a decis deja în 2018 să achiziționeze drone Heron TP, însă Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz, pe atunci membru al coaliției de guvernare conduse de Angela Merkel, s-a opus înarmării lor și proiectul nu a fost finalizat.

După ani în care Germania a subinvestit în înarmare, ea a făcut la mijlocul lui februarie o schimbare istorică în această privință, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei care a avut efectul unei unde de șoc.

Cancelarul federal german Scholz a anunțat că dorește să aloce 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei naționale și că Germania va cheltui de acum încolo în fiecare an cel puțin 2% din PIB-ul federal pentru apărare.

Germania intenționează să achiziționeze în special un sistem de apărare antirachetă israelian, de tipul Domului de Fier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău