Germania a trimis avioane Eurofighter în România pentru poliție aeriană la Marea Neagră

  • 17 Februarie 2022 19:29
Germania a trimis avioane Eurofighter în România pentru poliție aeriană la Marea Neagră

Trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi, 17 februarie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, informează Ministerul Apărării Naționale de la București. Detașamentul german, format din aproximativ 60 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, alături de militarii Forțelor Aeriene Române și Forțelor Aeriene Italiene, misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în următoarele 3 săptămâni.

Ministerul Apărării Naționale amintește că Forțele Aeriene Germane au mai fost prezente în România, în vara anului trecut, alături de Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii, în baza Declarației comune privind interoperabilitatea aeronavelor Eurofighter Typhoon pentru executarea în comun a misiunilor de poliție aeriană.

Scopul acestei misiuni, anunțate încă din luna ianuarie, este de a pregăti aviația militară germană gata să răspundă rapid la alerte, în colaborare cu forțele italiene, care fac în prezent poliție aeriană la Marea Neagră tot cu avioane Eurofighter, transmite DIGI24.

„Contingentul german va fi integrat în contingentul italian. Acest concept de interoperabilitate permite o extindere rapidă a capacității de apărare aeriană existente, cu o presiune minimă asupra materialului și personalului”, au anunțat, în urmă cu trei săptămâni Forțele Aeriene Germane (Luftwaffe).

Misiunea a fost planificată de mai mult timp, conform agenției germane de presă dpa.

„În această criză regională actuală, Germania este ferm alături de România. De la jumătatea lunii februarie, forțele aeriene germane vor participa cu Eurofighter și soldați la operațiunea NATO Enhanced Air Policing South. Împreună cu Italia, vom securiza spațiul aerian al NATO în calitate de partener de încredere”, declara în urmă cu aproape o lună ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău