Germania a economisit în septembrie mai puțin gaz decât multe alte state din UE (Eurostat)

  • 22 Octombrie 2022 16:43
Germania a economisit în septembrie mai puțin gaz decât multe alte state din UE (Eurostat)

Germania a economisit în ultimele săptămâni mai puțin gaz decât multe alte state membre ale Uniunii Europene și nu se încadrează în angajamentele asumate, conform unor date ale Comisiei Europene consultate vineri de agenția DPA.

Deși în luna august Germania a consumat cu 28% mai puțin gaz față de media ultimilor cinci ani, economia de gaz realizată de cea mai mare economie a UE în septembrie a fost de numai 7,4% față de respectiva medie, relevă datele Eurostat, oficiul de statistică al Comisiei Europene.

Pentru a ajuta în special Germania, țară foarte dependentă de gazul rusesc și de a cărei economie este legată cea a întregului bloc comunitar, Comisia Europeană a cerut statelor UE să-și reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022 - martie 2023, față de media ultimilor cinci ani, în contextul perturbării aprovizionării provocate de războiul din Ucraina și de sancțiunile împotriva Rusiei, notează Agerpres.

Primită nefavorabil de unele state membre, propunerea Comisiei fost în final inclusă într-un acord încheiat în luna iulie la nivelul UE, care prevede însă că această reducere va fi deocamdată voluntară, dar în cazul unui ''risc de penurie gravă'' de gaze executivul comunitar o poate face să devină obligatorie, cu unele excepții pentru mai multe state membre.

Pe ansamblul blocului comunitar economia de gaz a fost de 14% în august și 15% în septembrie.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, Finlanda, Suedia și Letonia și-au redus cu mai mult de jumătate consumul de gaze naturale în septembrie. În schimb, în aceeași lună au înregistrat creșteri ale consumului de gaz față de media ultimilor cinci ani Slovacia (+5.5%), Irlanda (+2.1%) și Spania (+0.9%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău