Georgia denunță ca ''inacceptabilă'' eventualitatea alipirii regiunii separatiste Osetia de Sud la Rusia

  • 31 Martie 2022 16:19
Georgia denunță ca ''inacceptabilă'' eventualitatea alipirii regiunii separatiste Osetia de Sud la Rusia

Georgia a calificat joi drept "inacceptabil" planul de referendum pentru alipirea la Rusia a regiunii separatiste Osetia de Sud, care a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

"Este inacceptabil să se vorbească despre referendum atât timp cât acest teritoriu este ocupat de Rusia", a spus șeful diplomației georgiene, David Zalkaliani.

Cu o zi în urmă, liderul din Osetia de Sud, Anatoli Bibilov, a spus că vrea să organizeze o astfel de consultare populară după 10 aprilie, data viitoarelor alegeri prezidențiale din acest teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Rusia în 2008 imediat după război.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că nu a fost luată nicio "măsură juridică" în acest sens de partea rusă.

"Dar, în același timp, tratăm cu respect exprimarea opiniei de către populația din Osetia de Sud", a spus el.

Planul de referendum a fost anunțat la o lună de la începutul ofensivei ruse din Ucraina. În Ucraina, de asemenea, Moscova a recunoscut independența unor teritorii separatiste pro-ruse, ai căror lideri aspiră la o alipire la Rusia.

Autoritățile din Osetia de Sud au precizat că au trimis militari să lupte alături de ruși în Ucraina.

Cealaltă regiune separatistă din Georgia, Abhazia, situată pe coasta Mării Negre, a spus că sprijină aspirațiile Osetiei de Sud, dar nu îi împărtășește obiectivul de a se alipi la Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău