Georgia condamnă recunoașterea de către Moscova a separatiștilor proruși din estul Ucrainei și amintește de Osetia și Abhazia

  • 22 Februarie 2022 10:57
Georgia condamnă recunoașterea de către Moscova a separatiștilor proruși din estul Ucrainei și amintește de Osetia și Abhazia

Georgia a condamnat luni seară recunoașterea de către Rusia a independenței ''republicilor'' separatiste proruse Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, și a comparat situația actuală cu cele întâmplate pe teritoriul georgian în 2008, transmite EFE, citat de AGERPRES.

''Georgia condamnă ferm 'recunoașterea' de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk'', a scris pe Twitter președinta georgiană Salome Zurabișvili, în opinia căreia se repetă ''același scenariu care a dus la ocuparea a 20% din teritoriul'' Georgiei, când Moscova a recunoscut independența regiunilor secesioniste Abhazia și Osetia de Sud.

''Georgia este alături de președintele (ucrainean Volodimir) Zelenski și sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și pacea'', a insistat șefa statului georgian.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independența regiunilor separatiste proruse Lugansk și Donețk din estul Ucrainei și a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul și alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

La 26 august 2008, Kremlinul a recunoscut ''din motive umanitare'' independența Abhaziei și Osetiei de Sud, la câteva săptămâni după încheierea războiului - scurt, dar intens - dintre Rusia și Georgia, încheiat cu înfrângerea trupelor georgiene. Președintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, și-a justificat decizia de a trimite trupe în Osetia de Sud prin aceea că vrea să apere populația locală, care în marea ei majoritate avea deja cetățenie rusă.

După alungarea trupelor georgiene din această regiune, Kremlinul a recunoscut independența Abhaziei și Osetiei de Sud, decizie susținută și de Venezuela, Nicaragua, Nauru și Siria, dar care a fost condamnată de comunitatea internațională în ansamblul său.

Tbilisi nu recunoaște nici acum independența celor două teritorii, beneficiind de sprijinul SUA și al Uniunii Europene, care consideră trupele ruse drept forță de ocupație.

Luni, însuși Dmitri Medvedev, care deține în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului Securității Rusiei, a insistat că recunoașterea celor două regiuni separatiste georgiene a permis să fie salvate ''sute de mii de vieți'' ale persoanelor care trăiesc în aceste teritorii și a dat asigurări că Moscova știe cum să facă față ''presiunilor'' Occidentului, o aluzie la sancțiunile pe care SUA și UE intenționează să le impună Rusiei.

''Știm ce va urma, cunoaștem toate problemele și greutățile (...) și știm și cum să le facem față'', a insistat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău