Georgia | Alegeri prezidențiale, un test pentru partidul aflat la putere

  • 28 Octombrie 2018 11:29
Georgia | Alegeri prezidențiale, un test pentru partidul aflat la putere

Georgienii au început să voteze duminică pentru a-și alege președintele, pentru ultima dată prin vot universal, în cursul unui scrutin considerat drept un test pentru partidul aflat la putere, din ce în ce mai nepopular, relatează AFP.

Marii favoriți ai acestui scrutin, extrem de strâns, sunt o fostă ambasadoare a Franței în Georgia și ex-ministru de externe, Salome Zurabișvili, susținută de partidul de guvernământ "Visul georgian", și liderul opoziției, Grigol Vașadze, care a fost și el șef al diplomației.

Georgia | Alegeri prezidențiale, un test pentru partidul aflat la putere Foto: (c) ZURAB KURTSIKIDZE / EPA

Potrivit ultimelor sondaje, ambii candidați au șanse aproape egale să acceadă la acest post, devenit aproape simbolic în urma recentelor schimbări constituționale.

În fond, Salome Zurabișvili și Grigol Vașadze se întâlnesc în mai multe puncte: ambii militează pentru o apropiere de Uniunea Europeană și NATO, cărora Georgia le solicită zadarnic să li se alăture de peste zece ani.

Grigol Vașadze, susținut de Mișcarea națională unită fondată de fostul președinte Mihail Saakașvili - aflat în prezent în exil - și de alte zece formațiuni politice, reproșează partidului aflat la putere că a eșuat în demersul de a reduce sărăcia în această țară din Caucazul de Sud cu 4,5 milioane de locuitori.

Georgia | Alegeri prezidențiale, un test pentru partidul aflat la putere Foto: (c) David Mdzinarishvili / REUTERS

Dacă va fi ales, el intenționează să organizeze alegeri legislative anticipate, așa cum solicită partidele din opoziție.

Învestitura noului președinte al Republicii va marca intrarea în vigoare a unei noi Constituții în care rolul președintelui devine în special protocolar. Din 2024, președintele Republicii va fi de altfel ales de un colegiu electoral format din 300 de membri.

Adoptată în septembrie 2017, reforma constituțională fusese denunțată de opoziție, care o acuză că a fost modelată pentru a servi "Visul georgian".

Președintele aflat la final de mandat, Ghiorghi Marghelașvili, ales cu sprijinul "Visului georgian", a refuzat de altfel să candideze din nou din cauza acestei reforme, afirmând că nu vrea să joace un rol secundar în viața politică.

Georgia | Alegeri prezidențiale, un test pentru partidul aflat la putere Foto: (c) Irakli Gedenidze / REUTERS

Peste 3,5 milioane de persoane sunt chemate la urne pentru aceste alegeri, urmărite de observatori internaționali din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Deschise la ora 04:00 GMT, birourile de vot se vor închide la 16:00 GMT, primele rezultate fiind așteptate în noaptea de duminică spre luni.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău