Georgia a adoptat legea „agenților străini” inspirată din Rusia. Protestele violente din țară continuă

  • 14 Mai 19:14
Georgia a adoptat legea „agenților străini” inspirată din Rusia. Protestele violente din țară continuă

Georgia a adoptat marți un proiect controversat de lege privind „influența străină”, în pofida unor manifestații de amploare împotriva acestui text care, potrivit criticilor, deturnează această țară de la Uniunea Europeană și o orientează către Moscova, relatează AFP. Protestele s-au ținut lanț în ultimele zile, 50.000 de persoane participând la acestea.

Conform noii legi, orice ONG sau organizație media ce primește din străinătate cel puțin 20% din finanțarea sa va fi obligată să se înregistreze ca „organizație ce urmărește interesele unei puteri străine”, potrivit Digi24.ro.

Miercurea trecută, deputații georgieni au votat în a doua lectură, cu 83 de voturi pentru și 23 voturi contra, textul în cauză pe care partidul aflat la putere, Visul Georgian, dorea să îl vadă adoptat definitiv până la jumătatea acestei luni. 

Președinta țării Salome Zurabișvili, care este în conflict cu partidul aflat la putere, ar urma să se opună prin veto. 

În Georgia, numeroase proiecte de promovare a democrației funcționează cu bani din partea Uniunii Europene sau a SUA. Partidul Visul Georgian susține că scopul legii este o mai mare transparență, în timp ce criticii se așteaptă ca legea să fie folosită pentru a opri fluxul acestor fonduri și pentru a persecuta forțele pro-occidentale. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău