Georgeta Mincu: Producătorii de cartofi pot aplica la măsurile de subvenționare pentru diferite investiții în sector, inclusiv, pentru producerea cartofului în teren protejat

  • 24 Octombrie 2019 16:43
Georgeta Mincu: Producătorii de cartofi pot aplica la măsurile de subvenționare pentru diferite investiții în sector, inclusiv, pentru producerea cartofului în teren protejat

Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare și Mediului nu poate interveni în stabilirea prețului la cartofi. Este răspunsul instituției după ce în ultima perioada aceștia s-au scumpit de cel puțin două ori. Producătorii de cartofi spun că întâmpină probleme în activitate, iar statul nu-i protejează de importatori.

Situația în domeniul producerii și comercializării cartofului a fost discutată în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare și Mediului. Producătorii au reproșat autorităților că i-ar fi marginalizat în ultimii ani. Lipsa accesului la irigare, cheltuielile mari la energia electrică și importul masiv de cartofi din țările vecine au determinat mai mulți fermieri să-și reducă semnificativ suprafețele cultivate, spune unul dintre cei mai mari producători de cartofi din R.Moldova, Ion Armanu.

Prin 2015 – 2016 ne subvenționa statul. Ne compensa parțial cheltuielile pentru energia electrică consumată, în schimbul unei productivități de 60 de tone la hectar. Aceasta a fost imposibil și noi, bunăoară, patru ani la rând nu primim nici-un leu. De anul acesta este 40. Și 40 de tone tot este foarte greu, a spsu Ion Armanu.

Un alt producător, Radu Grosu, susține că statul trebuie să ofere subvenții mai mari și că acestea să nu fie plafonate.

"Ca noi să reabilităm sectorul producerii cartofului este necesar ca materialul semincer să fie numaidecât subvenționat. Altfel vom ajunge într-o situație și mai rea în care suntem astăzi", precizat Radu Grosu.

În replică, ministrul agriculturii, Georgeta Mincu, a reamintit despre măsurile de subvenționare la care pot aplica producătorii de cartofi. 

"Producătorii de cartofi pot aplica la măsurile de subvenționare pentru diferite investiții în sector, inclusiv, pentru producerea cartofului în teren protejat, compensarea cheltuielilor la pomparea apei la irigare, la tehnică, la utilaj", a declarat Georgeta Mincu.

Cât privește prețurile la cartof, care au crescut în ultima perioadă, reprezentanții ministerului susțin că nu pot interveni din cauză că acestea sunt dictate de cerere și ofertă. Șef de direcție din cadrul ministerului, Vasile Șarban.

"Nu cred că am putea interveni pentru a dicta sau de a recomanda un preț orientativ la care ar trebui să se orienteze producătorii, exportatorii, comercianții", a menționat Vasile Șaraban.

Potrivit statisticilor, recolta de cartofi în anul 2018 a constituit 175 de mii de tone, în situația în care consumul intern este de 300 de mii de tone anual.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău