George Vraca (1896 – 1964)

  • 21 Octombrie 2013 09:58
George Vraca (1896 – 1964)

TUDOR ARGHEZI DESPRE GEORGE VRACA: "Viața lui de actor n-a cunoscut șovăieli și pauze: avea în el pregătită puterea de afirmare întreagă și conturul unei medalii, care zăcută mii de timpuri în piatră, iese la lumină cu strălucirea ei de început"În tinerețe visase să devină agronom. Și se pare ca regretul că trădase plantele pentru teatru avea…

TUDOR ARGHEZI DESPRE GEORGE VRACA: "Viața lui de actor n-a cunoscut șovăieli și pauze: avea în el pregătită puterea de afirmare întreagă și conturul unei medalii, care zăcută mii de timpuri în piatră, iese la lumină cu strălucirea ei de început"

În tinerețe visase să devină agronom. Și se pare ca regretul că trădase plantele pentru teatru avea să-l urmărească pe George Vraca toată viața. În anii primului Război Mondial i-a întâlnit într-o baracă-spital din Iași pe George Enescu și Maria Ventura și s-a hotărât să se facă actor. Din 1920 și până în 1964, anul morții, a jucat teatru aproape fără întrerupere. A triumfat în HamletVisul unei nopți de varăCum vă placeNeguțătorul din Veneția de Shakespeare, „Din jale s-a întrupat Electra” de Eugen O'Neil, Vlaicu-Vodă de Alexandru Davilla.

Ultimul rol pe care l-a interpretat a fost în "Richard al III lea", un rol pe care și l-a dorit toată viața dar pe care nu a apucat să-l joace decât de 14 ori. În 1964, la 68 de ani, George Vraca rostea: "Ce păcat că mor. Abia acum aș ști să le arăt oamenilor ce înseamnă a muri. Nu cum am jucat eu până acum."

Spre sfârșitul vieții, George Vraca a recitat la radio câteva dintre poemele lui Eminescu, între care și "Luceafărul". Astăzi "Ascultă Vocea" lui George Vraca recitând un fragment din 'Luceafarul".
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău