George Damian despre intenția lui Dodon de a închide Muzeul Ocupației Sovietice: Face parte din politicile Rusiei de a mușamaliza crimele Uniunii Sovietice

  • 25 Octombrie 2019 16:03
George Damian despre intenția lui Dodon de a închide Muzeul Ocupației Sovietice: Face parte din politicile Rusiei de a mușamaliza crimele Uniunii Sovietice

Intenția președintelui, Igor Dodon, de a închide Muzeul Ocupației Sovietice face parte din politicile Rusiei de a mușamaliza crimele Uniunii Sovietice. De ani buni, diplomația rusească încearcă să-i creeze Federației Ruse o imagine de eliberator, însă pentru aceasta e nevoie ca unele aspecte ale istoriei să fie date uitării. Istoricul și jurnalistul George Damian spune că toate acestea sunt dovada unei ofensive diplomatice rusești. Relatează Radu Osipov.

Muzeul Ocupației Sovietice a fost înființat în 2015 la inițiativa fostului ministru al apărării, Anatol Șalaru. Expoziția este dedicată represiunilor comuniste și face parte din muzeul armatei. Însă, aceasta ar putea fi închisă, după cum le-a spus șeful statului, ofițerilor armatei naționale. El a propus ca printre obiectele expuse să fie inclus și steagul de luptă dăruit de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Igor Dodon trece sub tăcere faptul că Rusia este un stat agresor, consideră istoricul George Damian.

„Ori te opui, ori te dai cu dușmanul care ți-a ocupat teritoriul. Cele două atitudini sunt prezente la Chișinău de multă vreme. Se manifestă în diverse forme, inclusiv prin declarații de genul celei a președintelui Dodon care vrea să desființeze muzeul ocupației sovietice.”

Cea mai mare problemă a Rusiei este moștenirea sa sovietică, afirmă George Damian. Propaganda rusă încearcă să ascundă păcatele fostei URSS, mai spune istoricul, făcând referire la colaborarea cu Germania Nazistă și la împărțirea Poloniei în 1939.

„Rusia, deși acționează în prezent la fel ca Uniunea Sovietică Stalinistă, atacă state independente, le anexează teritoriile, încearcă să-și promoveze o imagine de eliberator.”

Expoziția arată viața românilor din Basarabia ocupată de sovietici și include peste 20 de mii de piese de muzeu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
30
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,7 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
19

Curs oficial BNM 08 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău