Geopolitica bate politica la Chișinău (Revista presei)

  • 15 Noiembrie 2016 09:51
Geopolitica bate politica la Chișinău (Revista presei)

Revista presei din 15 noiembrie

Crește numărul secțiilor electorale în care VOTURILE Maiei Sandu ar fi fost ATRIBUITE lui Igor Dodon, atrage atenția Ziarul Național. Cel puțin în 12 secții de votare din R. Moldova voturile obținute de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, i-ar fi fost atribuite președintelui Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon.

Despre acest lucru a anunțat un reprezentat al grupului „Adoptă un Vot”.  Ziarul menționează că, pe parcursul zilei de ieri, au fost semnalate trei cazuri când voturile Maiei Sandu au fost trecute de CEC ca fiind ale lui Igor Dodon. Este vorba de o secție de votare din Leușeni, raionul Hâncești, orașul Nisporeni și satul Copceac, raionul Ștefan Vodă. Responsabilii de la CEC au spus că aceste scăpări au fost admise din cauza oboselii. 

Nicu Popescu, senior analist la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene și specialist în relațiile UE-Rusia,  îi dă un sfat  geo-economico-politico-pro-estic lui Igor Dodon – să întreprindă prima vizita la Kiev, nu la Moscova. Dacă va merge la Moscova nu se va schimba mare lucru pentru exportatorii moldoveni pe piata rusă. Dodon o ține tot așa cu Crimeea, fructele exportatorilor  se vor strica la întrare sau la ieșire din Ucraina pentru că relansarea relațiilor economice ruso-moldovenești se face prin Ucraina, iar tirurile și vagoanele nu zboară. Da, declarațiile de dragoste prin unde radio și TV prin aer pot traversa Ucraina, iar fructele nu.

Geopolitica bate politica la Chișinău, titrează Adevărul. Într-o societate și așa divizată, unii politicieni caută să obțină câștiguri politice suplimentare dezbinând și mai mult cetățenii noștri în funcție de etnie/limbă, opțiuni politice și geopolitice, în loc să muncească la edificarea unui stat viabil, în care fiecare cetățean să se simtă acasă, fără a fi nevoit să ia calea străinătății”. În realitate, la prezidențialele din R. Moldova, votul a fost geopolitic, iar incapacitatea Maiei Sandu de a mobiliza la vot cetățenii din interiorul R. Moldova are exact această explicație: ignorarea obstinată a geopoliticii și a chestiunii identitare. Mulți s-au simțit trădați de Maia Sandu și, pur și simplu, nu au participat la vot.

Pe Maia Sandu nu a învins-o plagiatorul dovedit Igor Dodon. Pe Maia Sandu au învins-o cei 47 de ani de anti-românism deșănțat, de propagandă anti-europeană și de decuplare completă de la valorile occidentale, scrie Răzvan Voncu în Adevărul. Au învins-o lipsa desăvârșită de caracter a multor intelectuali basarabeni (lingviști, scriitori și istorici), care au participat și au alimentat — unii o fac și azi — mascarada „limbii și poporului moldovenesc”. Au învins-o cei 25 de ani de iresponsabilă batjocorire a ideii de democrație, care au urmat după 1991.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău