Generalul american Ben Hodges, într-un interviu pentru media ucraineană: Rușii se opresc doar dacă sunt opriți

  • 16 Noiembrie 2021 14:23
Generalul american Ben Hodges, într-un interviu pentru media ucraineană: Rușii se opresc doar dacă sunt opriți

Recentele manevre și desfășurări de forțe rusești în apropiere de frontiera cu Ucraina reprezintă o ultimă fază a unei acumulări constante de oportunități și de presiuni în regiune care nu s-a oprit niciodată, întrucât 'rușii se opresc doar dacă sunt opriți', a declarat generalul american Ben Hodges, fost comandat al trupelor SUA din Europa în anii 2014-2018 și comandant al forțelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, într-un interviu acordat luni agenției de presă ucrainene RBC.ua.

'Extinderea conflictului armat din Ucraina nu este inevitabilă', dar Rusia comasează la graniță din ce în ce mai multe forțe pentru cazul în care Kremlinul ar decide să acționeze, a afirmat generalul Hodges, comentând noile transferuri de trupe și capabilități militare rusești la frontiera cu Ucraina, semnalate de Occident în ultimele săptămâni, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, este vorba despre clasicele 'metode de război rusești': utilizarea a tot felul de instrumente, pârghii, amenințări, dezinformări, migranți. Gazul rusesc este în mod clar o 'armă' și face parte de asemenea din acest 'mix' al Kremlinului, spune generalul american în rezervă, potrivit căruia Moscova a lăsat o bună parte din trupe și echipamente și cea mai mare parte a logisticii atât după concentrarea acestor forțe în primăvară la frontiera cu Ucraina, cât și după exercițiul Zapad-2021 din septembrie din Belarus.

Prin toate aceste măsuri, apreciază generalul american, Moscova încearcă să destabilizeze Europa, să prezinte Ucraina ca pe un 'stat eșuat' și să dezechilibreze întreaga lume, în contextul în care se apropie iarna, iar Germania este condusă de un guvern 'provizoriu' înainte de formarea unei noi coaliții.

Întrebat dacă criza migranților de la frontiera dintre Belarus și Polonia și statele baltice are vreo legătură cu această nouă comasare de trupe și echipamente rusești în apropierea frontierei ucrainene, fostul comandant al armatei SUA în Europa a răspuns afirmativ.

'Nu este o coincidență, este fie o sondare (a terenului - n.r.), fie o destabilizare, fie o distragere a atenției sau toate la un loc', apreciază el.

În acest context, generalul american a subliniat importanța așa-numitului coridor Suwalki, situat în nord-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Rusia și Belarus, considerat de NATO un potențial călcâi al lui Ahile pentru că, ocupând această zonă, forțele ruse ar izola țările baltice de Europa de Vest.

'Există posibilitatea (dar nu este inevitabil) ca această situație cu migranții la granița cu Belarus să devină o problemă gravă, posibil să devieze în ciocniri militare. În acel moment, Rusia ar putea decide că ar trebui să intervină din cauza unei 'crize umanitare' sau a altceva și să închidă 'temporar' coridorul Suwalki cu cele două autostrăzi și o cale ferată. Acest lucru este puțin probabil, dar, în opinia mea, este foarte posibil', a spus el.

Principalul pentru NATO este să mențină în continuare un nivel adecvat de antrenamente și de pregătire, să-și îmbunătățească și mai mult capacitatea de a vedea și de a recunoaște ceea ce se întâmplă în aceasta situație de 'război hibrid', de a conștientiza că amenințarea există în realitate și de a menține strânsă coeziunea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, a pledat generalul Ben Hodges. 'Această coeziune este cea mai bună garanție a noastră că nu va izbucni un conflict', consideră el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău