General ucrainean: Planul principal al invaziei Ucrainei viza și anexarea regiunii transnistrene

  • 06 Iulie 2023 12:08
General ucrainean: Planul principal al invaziei Ucrainei viza și anexarea regiunii transnistrene

Armata rusă are capacități limitate de a iniția un atac din direcția regiunii transnistrene, confirmă oficialii militari ucraineni. Generalul de brigadă Oleksii Gromov, șeful adjunct al Departamentului Operațional Principal al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, a făcut o evaluare a situației de pe front, vorbind inclusiv despre situația de la granițele de nord și de sud-vest ale Ucrainei, scrie Defence România.

În opinia oficialului structurii de informații a ministerului ucrainean al apărării, mercenarii Wagner din Belarus sunt acum o forță prea slabă pentru a putea avea un impact într-o eventuală acțiune militară a Rusiei dinspre nord. Totuși, Armata ucraineană nu exclude niciun scenariu, inclusiv „posibilitatea ca tentativa de lovitură de stat să nu fi fost altceva decât o organizare bine planificată pentru transferul în continuare a acestor unități pe teritoriul Belarusului.”

Referitor la pericolul care ar putea veni din direcția zonei transnistrene, Oleksii Gromov spune că militarii din contingentul rus staționat acolo are capacități limitate pentru a conduce operațiuni de luptă, având un nivel scăzut de echipare și pregătire.

Gromov este convins că planul inițial al Kremlinului includea și anexarea regiunii separatiste, așa cum se putea observa din acțiunile forțelor ruse de după invazia din 24 februarie 2022, atunci când Rusia a încercat să ajungă până în regiunea Odesa și să facă joncțiunea cu teritoriul din stânga Nistrului.

„Singurul lucru pe care îl mai pot face (rușii n.r.) este să organizeze un referendum pe scenariul regiunilor ocupate temporar din Ucraina și să consolideze zona transnistreană ca parte a Federației Ruse la nivel legislativ. De aceea, asigurarea unui coridor terestru către Moldova a fost atât de dorită pentru Kremlin”, a explicat Gromov. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău