General american: „Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict"

  • 20 Noiembrie 2019 18:18
General american: „Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei și a Ucrainei, țări riverane Mării Negre, susține generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 și 2017 a fost comandant al Forțelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit NATO de la Londra ar trebui să acorde mai mult atenție problemei legate de securitatea în regiunea Mării Negre, deoarece Alianța Nord-Atlantică nu dispune de o prezență avansată sporită (Enhanced Forward Presence, eFP) adaptată acestei zone, potrivit agenției de presă ucrainene DSnews, citată de Agerpres.

În acest context, el a subliniat importanța regiunii Mării Negre în protejarea flancurilor estic și sudic ale NATO. 'Este necesară o discuție în cadrul Alianței, care să ducă la formarea unei idei clare că regiunea Mării Negre este la fel de importantă pentru securitatea europeană ca Marea Baltică', a afirmat Ben Hodges.

'Cred că regiunea Mării Negre va fi cel mai probabil viitorul teatru de conflict. În orice caz, acesta este un spațiu, unde noi (NATO) suntem în situație de rivalitate (cu Rusia). Ucraina are un rol esențial în zona Mării Negre, de fapt, tocmai din această cauză Rusia a anexat Crimeea pentru că de acolo (din peninsulă) poate atinge 97% din coasta Mării Negre cu diverse tipuri de armament', a explicat Ben Hodges într-un interviu acordat la începutul săptămânii agenției de presă citate.

Potrivit acestuia, 'rușii pot perturba navigația, pot crea probleme României în perimetrul zonelor ei economice exclusive, unde sunt resurse energetice, pot bloca accesul în Odesa', oraș-port în sudul Ucrainei.

În același timp, el a evocat provocările legate de podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală, precum și situația regiunilor separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud, a căror independență a fost recunoscută de Rusia în urma conflictului de cinci zile cu Georgia în august 2008.

'Avem nevoie de o formulă DIME (Diplomatic, Information, Military, Economic) - o combinație de componente diplomatice, informaționale, militare și economice pentru această zonă. Alianța trebuie să dezvolte o abordare multidimensională în regiunea Mării Negre pentru a-și proteja aliații, prietenii și pentru a asigura libertatea de navigație', subliniază generalul american în rezervă, în prezent expert militar.

Referitor la componenta militară, Ben Hodges consideră că este necesar să aibă loc mai multe aplicații militare în regiune și să fie îmbunătățit schimbul de date operative între Ucraina, România și Georgia.

'Împreună, cele trei țări vor avea o imagine mult mai bună despre ceea ce se întâmplă în Marea Neagră, iar aceasta se poate face chiar și în afara Alianței. NATO trebuie să-și crească în mod semnificativ prezența navală în Marea Neagră', susține generalul american, potrivit căruia Convenția de la Montreux (care stipulează că tonajul agregat al navelor de război al țărilor neriverane care intră în Marea Neagră nu poate depăși 30.000 de tone pentru o perioadă de maximum 21 de zile) nu ar fi o problemă, întrucât NATO nu s-a apropiat de pragul respectiv vizând numărul de zile de staționare în apele Mării Negre.

În privința aspectului economic, el a explicat de ce Europa Occidentală nu a luat în serios regiunea Mării Negre, conform publicației ucrainene Segodnia, care face un rezumat al interviului acordat de fostul comandant USAREUR DSnews.

'Pentru că nu vede potențial economic aici, mize mari. Da, există un soi de comerț, dar comerțul cu Balcanii, cu Georgia nu este atât de important. Regiunea are nevoie de dezvoltare, este important de dezvoltat potențialul ei economic pentru ca țările occidentale să devină "acționari" ai securității regionale. În consecință, Europa va deveni mai interesată de securitatea Georgiei și a Ucrainei', a concluzionat Hodges.

Totodată, generalul în rezervă american consideră că Occidentul ar trebui să-și amelioreze relațiile cu Turcia, 'să găsească un limbaj comun cu ea'. 'Avem nevoie de Turcia pentru a descuraja nu numai Rusia în Marea Neagră, ci și Iranul', a subliniat el, adăugând că Turcia este 'unghiul' care unește flancul estic al NATO cu cel sudic.

În același interviu, el s-a referit și la provocările în materie de securitate pentru SUA. În opinia sa, Rusia va fi un adversar al Statelor Unite pentru cel puțin 20 de ani, în timp ce China pentru cel puțin 120 de ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,7
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău