GAZPROM va construi noi conducte Nord Stream, împreună cu SHELL, E.ON și OMV

  • 19 Iunie 2015 16:23
GAZPROM va construi noi conducte Nord Stream, împreună cu SHELL, E.ON și OMV

Gazprom va construi două noi conducte de gaze Nord Stream, pe sub Marea Baltică, în colaborare cu Royal Dutch Shell, E.ON și OMV, pentru creșterea cantității de gaze livrate Europei, a declarat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Totodată, Miller a spus că Gazprom construiește o alianță strategică cu Royal Dutch Shell care va include schimburi de active și va permite producătorului rus de gaze să intre pe noi piețe.
 
Miller a arătat că acordul cu Shell prevede extinderea unei companii mixte de lichefiere a gazelor naturale, de 20 de miliarde de dolari, de pe insula Sahalin, precum și schimbul de active în domeniul explorării și producției.
 
"Documente de o astfel de importanță sunt semnate o dată la 5 sau 10 ani”, a declarat Miller, prezent la forumul economic de la Saint Petersburg.
 
Acordul cu Shell este un câștig pentru Gazprom, într-o perioadă în care multe companii occidentale își reduc expunerea la Rusia din cauza sancțiunilor impuse statului rus din cauza politicii față de Ucraina.
 
Grupul Gazprom, care este supus sancțiunilor Statelor Unite dar nu și din partea UE, se luptă pentru cota de piață în Europa, pe fondul ofertei de gaze care depășește cererea, fiind blocat și într-o dispută cu Ucraina pe tema prețurilor.
 
"Mulți dintre partenerii noștri tradiționali se poziționează ca jucători regionali puternici. Shell este un jucător global. Pe măsură ce piețele mondiale de gaze de dezvoltă vom crea un parteneriat global strategic", a spus Miller.
 
Shell a convenit în acest an preluarea grupului BG pentru 70 de miliarde de dolari, iar Miller consideră că tranzacția sporește potențialul colaborării cu Gazprom, cum ar fi schimburi de active de explorare și producție.
 
"Va fi nevoie de ceva timp pentru materializarea acordului, Shell trebuie să devină proprietarul BG. Sperăm să putem semna un astfel de acord (de schimb de active n.r.) la forumul de anul viitor de la St. Petersburg”, a spus Miller.
 
Shell trebuie să obțină acordul autorităților de reglementare din Brazilia, Australia și China pentru preluarea BG.
 
"Cunoaștem piețele din Brazilia, Australia și Asia. Acest fapt ne permite să vorbim despre un partenerial global", a arătat șeful Gazprom.
 
Întrebat cum a reușit să convingă Shell să colaboreze cu Gazprom într-o perioadă în care multe companii ocidentale își reduc expunerea la Rusia, Miller a spus că afacerile câștigă în fața politicii.
 
"În ceea ce privește Nord Stream nu există politică. Decizia a fost luată în noiembrie 2011 și toate lucrările care au avut loc se bazează pe decizii de acum trei ani", a explicat Miller.
 
Șeful Gazprom a spus că două noi conducte Nord Stream vor fi construite pe sub Marea Baltică împreună cu Shell, E.ON și OMV, care vor transporta o cantitate suplimentară de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, respectiv peste o zecime din necesarul Europei, de la sfârșitul lui 2019.
 
Gazele vor fi livrate dincolo de Germania, a precizat Miller, OMV având ca obiectiv să transforme Austria într-unul dintre cele mai mari centre de livrare a gazelor din Europa.
 
Proiectul va costa până la 9,9 miliarde de euro, poate mai puțin, datorită economiilor de costuri, comparativ cu 8,5 miliarde de euro cheltuiți pentru cele două conducte Nord Stream existente.
 
Finanțarea va fi asigurată, ca și în cazul primelor două conducte, 30% de la acționari și 70% prin împrumuturi.
 
Miller a spus că mare parte a lucrărilor pregătitoare au fost deja făcute, cum ar fi proiectarea și stabilirea traseului, selectarea contractorilor și a furnizorilor de conducte.
 
Gazoductul de 1.225 de kilometri va porni din apropierea portului rusesc Ust Luga, de lângă St Petersburg, și va intra pe teritoriul german nu departe de punctul de intrare al Nord Stream 1 și 2.
 
În prezent, Nord Stream are o capacitate anuală de 55 de miliarde de metri cubi de gaze. Acționarii consorțiului sunt Gazprom, Wintershall, divizie a grupului german BASF, E.ON, Gasunie și ENGIE (Franța).
 
Miller a arătat că este probabil ca Wintershall să se alăture proiectului de construcție a celor două noi conducte pe sub Marea Baltică, proiectul având rolul de creștere a cantității de gaze livrare Europei, nu să înlocuiască proiectul Turkish Stream, de construcție a unui nou gazoduct în sudul Europei.
 
"Nu este în niciun fel un concurent pentru Turkish Stream", a subliniat Miller.
 
Gazprom vrea să ocolească Ucraina, în prezent principala sa rută de export de gaze în Europa, intenționând să construiască conducta Turkish Stream pe sub Marea Neagră pentru a asigura tranzitul fără probleme al gazelor rusești, la expirarea contractului cu Ucraina în 2019, transmite Reuters.

Sursa: Mediafax.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău