Gazprom taie gazele Finlandei pentru că a refuzat plata în ruble

  • 20 Mai 18:38
Gazprom taie gazele Finlandei pentru că a refuzat plata în ruble

Gigantul energetic rus Gazprom a informat Finlanda că va opri livrările de gaze naturale începând de sâmbătă dimineață, a anunțat vineri, 20 mail, întreprinderea finlandeză însărcinată cu importul de gaze naturale din Rusia, Gasum.

Gasum a refuzat cererea înaintată de Gazprom Export de a trece la plata în ruble, după cum a cerut Rusia să procedeze țările europene ”neprietenoase”.

”Este regretabil că livrările de gaze naturale în baza contractului nostru de furnizare vor fi acum oprite”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen, într-un comunicat.

El a subliniat că Finlanda a luat măsurile necesare în vederea întreruperii fluxului de gaze din Rusia către Helsinki, iar aprovizionarea cu gaze naturale va fi posibilă pentru toți clienții Gasum în următoarele luni, în cazul în care ”nu vor exista întreruperi în rețeaua de transport al gazelor”.

Întreruperea este programată să aibă loc la ora 04.00 GMT (7.00, ora României), pe 21 mai.

Gasum a anunțat că va continua să furnizeze gaze clienților finlandezi din alte surse prin conducta Balticconnector care leagă Finlanda de Estonia. De asemenea, compania finlandeză a avertizat miercuri că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze din cauza conflictului privind plățile în ruble.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, înainte de anunțul Gasum, că Moscova nu are informații detaliate cu privire la contractele de furnizare ale Gazprom.

”Dar, evident, nimic nu va fi furnizat gratuit nimănui”, a spus Peskov.

Perspectiva de a pierde cea mai mare parte a aprovizionării cu gaze i-a determinat pe giganții finlandezi precum Neste, Metsa să caute surse alternative de energie sau să elaboreze planuri de urgență pentru a-și adapta producția.

Grupul forestier Stora Enso a comunicat că a înlocuit deja gazul natural rusesc cu gaze naturale lichefiate (GNL) în toate unitățile sale.

De asemenea, compania UPM a precizat că folosește gaze livrate prin conducta BalticConnector de la furnizorii occidentali, dar se pregătește în eventualitatea unor întreruperi pe termen scurt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,13 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
24
Sun
25
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău