Gazoductul Iași-Ungheni va fi realizat în trei etape

  • 01 August 2013 19:44
Gazoductul Iași-Ungheni va fi realizat în trei etape

Lucrările de construcție vor începe la 27 august, iar la ceremonie urmează să participe premierul Victor Ponta, omologul său de la Chișinău Iurie Leancă și comisarul european al Energiei Gunther Oettinger.

Construcția gazoductului Iași-Ungheni se va finaliza la sfârșitul acestui an,  sau începutul anului viitor, dar capacitatea maximă a acestuia va putea fi utilizată doar în 4-5 ani, după ce Republica Moldova va construi o magistrală care va conecta și Chișinăul la această sursă de alternativă de gaze, a declarat astăzi ministrul economiei Valeriu Lazăr care a efectuat o vizită de documentare în comuna Zagarancea, raionul Ungheni, unde va fi construită conducta.

Lucrările de construcție vor începe la 27 august, iar la ceremonie urmează să participe premierul Victor Ponta, omologul său de la Chișinău Iurie Leancă și comisarul european al Energiei Gunther Oettinger. Săptăpmâna viitoare Guvernul de la Chișinău va anunța compania care va efectua lucrările de construcție, a declarat Valeriu Lazăr.

Proiectul urmează să fie realizat în trei etape. Prima etapă este construcția gazoductului, la finalul căreia acesta va putea transporta peste 100 de milioane de metri cubi anual și va permite alimentarea raionului Ungheni. În faza a doua a proiectului, urmează să fie construită o stație de comprimare pe teritoriul României, care va costa aproximativ 20 de milioane de euro și care va fi finanțată din bani europeni. Acest lucru va permite majorarea capacități de transport a gazelor până la aproape 400 de milioane de metri cubi și va pemite alimentarea cu gaz prin magistrala Ungheni-Bălți. Cea de treia etapă, care este și cea mai importantă, potrivit ministrului, este conectarea Chișinăului și respectiv a întreg teritoriului Republicii Moldlova.

Valeriu Lazăr a precizat că România ar putea să-i ofere Republicii Moldova gaz la un preț mai mic decât cel pe care îl importă în prezent din Rusia. În același timp, el a admis  posibilitatea ca în cazul în care  Republica Moldova va obține gaz, la un preț mai mic din Rusia, ar putea să-i livreze României prin gazoductul Iași-Ungheni.

Primarul comunei Zagarancea, Mihai Burlacu a precizat că s-a ajuns deja la înțelegere, fără niciun litigiu, cu cei peste 200 de deținători de loturi de teren prin care va trece gazoductul.

Lucrările de construcție a gazoductului pe teritoriul Republicii Moldova vor costa aproximativ nouă milioane de euro, bani care sunt prevăzuți în buget. Trei milioane vor fi ulterior compensate de către Comsiia Europeană și există disponibilitatea României de a aloca 6 milioane de euro din contrul grantului de 100 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău